17

Συμμετοχή ΠΟΕΔ στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης: «Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, στην αναβάθμιση του κύρους και της ελκυστικότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού»

Η ΠΟΕΔ συμμετείχε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παιδεία,  (ETUCE) με θέμα: «Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην αναβάθμιση του κύρους και της ελκυστικότητας τους επαγγέλματος του εκπαιδευτικού» (CEE Round Table 2023: The Role of Education Trade Unions in Central and Eastern Europe in Raising the Status and Attractiveness of the Teaching Profession), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, από τις 9 μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου 2023.

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν 80 σύνεδροι από εκπαιδευτικές οργανώσεις πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.  Η ΠΟΕΔ, εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον αντιπρόεδρο της Οργάνωσης, Απόστολο Σκουρουπάτη και τον Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα της Οργάνωσης, Μιχάλη Αλεξόπουλο.

 

Με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, τα μέλη της ETUCE, προχώρησαν στην πιο κάτω κοινή διακήρυξη:

 

Διακήρυξη της Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης:

 

Υπό το πρίσμα της εκστρατείας για την ενίσχυση του Επαγγέλματος του Εκπαιδευτικού για την Αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία, την Ισότητα και τη Βιωσιμότητα που εγκρίθηκε από το Συνέδριο της ETUCE το 2020, το Έγγραφο Πολιτικής της ETUCE που αναβαθμίζει το κύρους και βελτιώνει την ελκυστικότητα του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, την εκστρατεία της ETUCE #MakeTeachingAttractive!, καθώς και το Ψήφισμα Συνδικαλιστικής δέσμευσης και δραστηριότητας στην Ευρώπη με θέμα: «Κινητοποίηση για ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, προς όφελος των μαθητών, και βελτίωση τους κύρους των εκπαιδευτικών και όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού», που εγκρίθηκε από την Ειδική Διάσκεψη της ETUCE στις 5-6 Ιουλίου 2022 στη Λιέγη και με στόχο την υποστήριξη και την αναβάθμιση της ελκυστικότητας και του κύρους του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι οργανώσεις-μέλη της ETUCE που συγκεντρώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης, υποστηρίζουν τις απαιτήσεις της ETUCE για την προαγωγή της ελκυστικότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους εξής άξονες:

 

Προώθηση και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ως προς αυτό, δεσμευόμαστε για:

  1. Την υπεράσπιση του ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και για τη διασφάλιση του σεβασμού του ρόλου και των προνομίων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις στις χώρες μας, για την εξασφάλιση βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, δίκαιες αμοιβές και υποσχόμενες προοπτικές σταδιοδρομίας για τους εκπαιδευτικούς.
  2. Την υπεράσπιση του κομβικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων στην εκπαίδευση, για τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών πολιτικών, τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και τη διατήρηση των δημοκρατικών αρχών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.
  3. Την προώθηση των δικαιωμάτων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ως ουσιαστικών και αδιαπραγμάτευτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης οργάνωσης και απεργίας προς όφελος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.

 

Προστασία των αξιών των δημοκρατιών μας. Ως προς αυτό, δεσμευόμαστε για:

  1. Την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση, για την προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και προώθηση των επαγγελματικών αναγκών των εργαζομένων στην εκπαίδευση, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
  2. Την προώθηση της δημοκρατικής ιθαγένειας και της εκπαίδευσης για την ειρήνη, διασφαλίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν εκπαίδευση για αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας της κριτικής σκέψης, της αντιμετώπισης αμφιλεγόμενων και ευαίσθητων θεμάτων, της δημιουργίας ενός θετικού και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διαφορετικότητα (συμπεριλαμβανομένης της διαφορετικότητας απόψεων).
  3. Την προώθηση ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και την υπεράσπιση πολιτικών και συνθηκών εργασίας που αντικατοπτρίζουν όλο το φάσμα της κοινωνίας και διασφαλίζουν την καταπολέμηση των διακρίσεων.
  4. Την προώθηση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, με την ανταλλαγή εμπνευσμένων πρακτικών και προκλήσεων, καθώς και την παροχή υποστήριξης με στόχο τη δημιουργία δικαιότερων κοινωνιών μέσω συνδυασμένης δύναμης και αμοιβαίας υποστήριξης.

 

Εξασφάλιση ελκυστικών και βιώσιμων συνθηκών εργασίας για εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό. Ως προς αυτό, δεσμευόμαστε για:

  1. Αγώνα για δίκαιους και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις για όλους τους εκπαιδευτικούς, τους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές, την αντιμετώπιση τυχόν ανισοτήτων στις αμοιβές και την υπεράσπιση δίκαιης ανταμοιβής που αντανακλά στα προσόντα και το κόστος ζωής τους.
  2. Ενίσχυση του τρόπου εισδοχής στο επάγγελμα και διατήρησης σε αυτό, ειδικά για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς, για την προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα στόχος είναι η αντιμετώπιση της προσπάθειας υποβάθμισης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Υποστήριξη της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας ότι είναι εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις αυξανόμενες απαιτήσεις της εκπαίδευσης.
  3. Αντιμετώπιση υπερβολικού φόρτου εργασίας και πιεστικού ωραρίου: Θα αντιμετωπίσουμε ενεργά τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και το πιεστικό ωράριο, στοχεύοντας σε μια ισορροπία που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση, χωρίς να επιβαρύνονται.
  4. Υποστήριξη της ασφάλειας και υγείας στον εργασιακό χώρο, με αντιμετώπιση της βίας, της παραβατικότητας και της παρενόχλησης.  Υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας των εκπαιδευτικών που σχετίζεται με την εργασία, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο των αυξανόμενων επαγγελματικών απαιτήσεων και της πίεσης στην απόδοσή τους και στην υγεία τους.
  5. Αξιοποίηση της τεχνολογίας ψηφιακής και τεχνητής νοημοσύνης (AI), διερευνώντας περαιτέρω τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τις συνθήκες εργασίας του επαγγέλματος και απαιτώντας τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, στην ανάπτυξη πολιτικών ψηφιακής εκπαίδευσης από την έναρξή της εφαρμογής τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και της παιδαγωγικής επιστήμης.

Ανακοίνωση

 

Actions: E-mail | Permalink |