19

Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2023

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ,

ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ

 

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) προκηρύσσει παγκύπριο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, για τη φιλοτέχνηση μνημείου - γλυπτού, με στόχο να τιμήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, τον ήρωα Δάσκαλο και την ηρωίδα Δασκάλα. Το γλυπτό θα τοποθετηθεί στον χώρο πρασίνου που βρίσκεται δίπλα από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΟΕΔ, στη Λεωφόρο Κυρηνείας 184, Τ.Κ.2112 (Μετά από σχετική έγκριση που δόθηκε από τον Δήμο Αγλαντζιάς, Αρ.2/2022-Ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2022).

 

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου 1953, αφού είχαν προηγηθεί αρκετές ζυμώσεις και διεργασίες. Στα εβδομήντα χρόνια της ιστορίας της, καταγράφεται ο ζήλος των μελών της, Δασκάλων και Διδασκαλισσών, περιλαμβανομένων και των Νηπιαγωγών, με τον οποίο υπηρέτησαν και υπηρετούν την εκπαίδευση της Κύπρου, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αγωνιστικότητας, καθώς κι εκείνες για μια καλύτερη κοινωνία για όλους.

 

Στα χρόνια του αγώνα της ΕΟΚΑ, οι δάσκαλοι, υπηρετώντας το λειτούργημά τους, στήριξαν πνευματικά και ηθικά τους νεαρούς πρωτοπόρους μαχητές της Κυπριακής Ελευθερίας. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι δεν δίστασαν να ριχθούν στη μάχη, με πρότυπο και ίνδαλμα τον Δάσκαλο Φώτη Πίττα.

 

Ο διδασκαλικός κόσμος, στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, με το εκπαιδευτικό του έργο και τη γενικότερη συνεισφορά του στα κοινά, συνέβαλε στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νεοσύστατου κράτους.  Αλλά και πάλι, όταν χρειάστηκε, στην περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία, οι εκπαιδευτικοί ρίχθηκαν ξανά στον αγώνα, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους, όπως οι Δάσκαλοι Ανδρέας Γερούδης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης και Ανδρέας Λάρδος.

 

Το ίδιο σθένος και αποφασιστικότητα θα επιδείξουν οι Δάσκαλοι και το προδομένο καλοκαίρι του 1974, υπερασπιζόμενοι τις Κυπριακές Θερμοπύλες απέναντι στον Τούρκο Εισβολέα. Άφθονο το διδασκαλικό αίμα, ποτίζει την κυπριακή γη με τους Δασκάλους Πανίκο Πουργουρίδη, Νίκο Νικολάου, Παναγιώτη Λάμπρου, Γεώργιο Γεωργίου, Ανδρέα Κυπριανού και Παντελή Νικηφόρο να θυσιάζουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, ενώ οι Δάσκαλοι Παντελής Κωνσταντίνου και Κακουλλής Μουστακά παραμένουν αγνοούμενοι.

 

Σκοπός επομένως του Μνημείου είναι, αφενός, να τιμήσει τους δώδεκα ήρωες Δασκάλους, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ταυτόχρονα, θα είναι και ένας τρόπος να τιμηθεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, ο «άγνωστος ήρωας Δάσκαλος» και η «άγνωστη ηρωίδα Δασκάλα» που καθημερινά αγωνίζονται να διαπαιδαγωγήσουν τις νέες γενεές.

 

Όροι διαγωνισμού

  1. Η διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται από την 19η Οκτωβρίου 2023 μέχρι και τη 19η Φεβρουαρίου 2024, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των συμμετοχών.
  2. Νοείται ότι η ΠΟΕΔ δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε προσφορά ή τη χαμηλότερη σε κόστος προσφορά. Το κόστος της κάθε προσφοράς, θα πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση της παραγράφου 10.5. και να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι σχετικοί όροι.
  3. Οι συμμετοχές θα κατατίθενται στα Κεντρικά Γραφεία της Οργάνωσης, στη Λεωφόρο Κυρηνείας 184, Τ.Κ.2112, Λευκωσία (ταχυδρομικώς ή διά χειρός σε κλειστό φάκελο).
  4. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να λάβουν συμπληρωματικά στοιχεία (π.χ. τοπογραφικό), επικοινωνώντας με τα Κεντρικά Γραφεία της Οργάνωσης.
  5. Το μνημείο θα αποτελείται από το κυρίως γλυπτό, τη βάση του (προαιρετικά) και πινακίδα με επίγραμμα και τα ονόματα των δώδεκα Ηρώων Δασκάλων. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.5 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης.
  6. Εκτός της καλλιτεχνικής αξίας (πρωτοτυπία, αισθητική δύναμη της πρότασης, ένταξη στον χώρο κλπ.) και της ευστοχίας της πρότασης σε σχέση με το θέμα, βασική προϋπόθεση η οποία θα συνεκτιμηθεί αποτελεί η αντοχή στον χρόνο και στις συνθήκες της υπαίθριας έκθεσης του μνημείου.
  7. Επίσης, οι προσφοριοδότες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ο χρόνος παράδοσης του έργου, ολοκληρωμένου, θα είναι το αργότερο εντός 9 μηνών από την υπογραφή των συμβολαίων. 
  8. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΕΔ.
  9. Την κάλυψη του συνόλου των δαπανών, για την κατασκευή του μνημείου, θα αναλάβει η ΠΟΕΔ. Οι δαπάνες αφορούν:
  • Την κατασκευή του γλυπτού και της ενδεχόμενης βάσης του.
  • Την ασφαλή μεταφορά του μνημείου από τον χώρο της κατασκευής του, στον χώρο της τοποθέτησής του.
  • Την κατάλληλη τοποθέτησή του.
  1. Τα παραδοτέα για την παρουσίαση της πρότασης είναι:

1) Τέσσερις (4) τουλάχιστον όψεις του μνημείου με τη βάση του, σε κλίμακα.

2) Τρισδιάστατη μακέτα του μνημείου σε κλίμακα, από γύψο ή άλλο υλικό (κατά την κρίση του καλλιτέχνη).

3) Κάτοψη και τουλάχιστον 2 όψεις σε γραμμικό σχέδιο ή φωτορεαλιστικό, ή/και σκίτσα, όπου θα φαίνεται η θέση όλων των στοιχείων του μνημείου στον προτεινόμενο χώρο, σε κλίμακα. (Τα παραπάνω (1), (2), (3) μπορούν να συμπληρωθούν και με οποιοδήποτε άλλο αναπαραστατικό μέσο κρίνουν οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ότι περιγράφει και προβάλλει σαφέστερα την ιδέα τους).

4) Αναλυτική περιγραφή – έκθεση που να παρουσιάζει και να αιτιολογεί τη συνολική αντίληψη της φιλοτέχνησης του μνημείου με τα επί μέρους στοιχεία του, της συγκεκριμένης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (τη σύνθεση, το μέγεθος κλπ), καθώς και την τεχνική και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, για όλα τα στοιχεία του έργου (γλυπτό, βάση, πινακίδα) και των τυχόν διαμορφώσεων του περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένης της τοπιοτέχνησης).

5) Αναλυτικό προϋπολογισμό της κατασκευής, ώστε να παραθέτει κατά τρόπο πειστικό τα έξοδα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η αμοιβή και ασφάλιση του/των καλλιτέχνη/-ών, η προμήθεια και μεταφορά των συνολικάαπαιτούμενων υλικών και η συσκευασία για την μεταφορά τους, αλλά και όλα τα έξοδα που απαιτούνται μέχρι την τελική παράδοση του μνημείου στην ΠΟΕΔ σε ολοκληρωμένη μορφή και την τελική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

 

Actions: E-mail | Permalink |