28

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2023

 

Δρ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη

Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

 

Θέμα: Θέσεις ΠΟΕΔ για θεσμό Ενιαίων και Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της επιστολής μας στις 13 Νοεμβρίου και της συνάντησής που είχαμε στις 30 Νοεμβρίου 2023, η ΠΟΕΔ καταθέτει επιπρόσθετα τα ακόλουθα:

 

  • Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία:

Η στελέχωση των ΕΟΣ σε ό,τι αφορά στα γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα (Αγγλικά, Πληροφορική, Αγωγή Ζωής, Φυσική Αγωγή), πρέπει να γίνεται από το μόνιμο προσωπικό (μόνιμοι και συμβασιούχοι). Επιπλέον, για τη στελέχωση των ΕΟΣ για τα μαθήματα ειδικού ενδιαφέροντος (Εικαστική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή, Εκμάθηση Μουσικού Οργάνου/Διεύθυνση Χορωδίας, Ρομποτική, Γενικές Αθλοπαιδιές, Αντισφαίριση, Σκάκι, Ρυθμική Γυμναστική, Καράτε, Τάε Κβο Ντο, Μπαλέτο, Παραδοσιακός Χορός), πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στο μόνιμο προσωπικό του σχολείου και εάν και εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τότε να αναζητούνται άλλες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εκπαιδευτικοί ή/και εκπαιδευτές που θα κληθούν να διδάξουν μαθήμετα ειδικού ενδιαφέροντα, θα πρέπει να πληρούν τα προσόντα ώστε να μπορούν να διδάσκουν σε δημόσιο σχολείο.

 

 

  • Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία:

Σε σχέση με τη λειτουργία των ΠΟΣ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, από κενά που προκύπτουν λόγω απουσιών του προσωπικού. Φαίνεται επίσης, πως δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από αντικαταστάτες, με αποτέλεσμα σχεδόν στην ολότητά τους οι διαθέσιμες θέσεις να μην ζητούνται. Καταθέτουμε την εισήγηση, όπως δοθεί το δικαίωμα – δυνατότητα σε υποψηφίους από όλους τους καταλόγους διοριστέων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης), να εκδηλώνουν ενδιαφέρον μέσω της Κυβερνητικής Πύλης, για διορισμό σε θέση αντικαταστάτη στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Εισηγούμαστε επίσης, όπως γίνει άμεσα, πρόσκληση ενδιαφέροντος προς το μόνιμο προσωπικό που δεν εργάζεται με υπερωριακή απασχόληση στα ολοήμερα σχολεία, ώστε να γίνει ένα άτυπο μητρώο ενδιαφερομένων ανά επαρχία, το οποίο να μπορούν να αξιοποιούν τα σχολεία, για κάλυψη των σοβαρών κενών που παρατηρούνται στη στελέχωσή τους. Νοείται ότι η εργασία του μόνιμου προσωπικού, θα γίνεται με κατ’ αποκοπή επίδομα, ως υπερωριακή απασχόληση.

 

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, επείγει η έναρξη διαλόγου μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ που θα έχει σαν στόχο τη βελτίωση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών, τόσο στα ολοήμερα σχολεία όσο και στα πρωινά, έτσι ώστε να μην παρατηρείται τόσο σημαντική έλλειψη ενδιαφέροντος για αντικαταστάσεις.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

 

Η Πρόεδρος,                                                      Ο Γ. Γραμματέας,

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                 Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |