18

Σχολεία, Πινακοθήκες και Μουσεία σε Δημιουργική Συνεργασία: Με ένα έκθεμα συνομιλούμε και μαζί δημιουργούμε

 

Πολύμορφη Εικαστική Δράση που διοργανώνει η Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας σε συνεργασία με εννέα Μουσεία και Πινακοθήκες της Λευκωσίας

 

Η Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας προσκαλεί τους Εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Πολύμορφη Εικαστική Δράση με τίτλο «Σχολεία, Πινακοθήκες και Μουσεία σε Δημιουργική Συνεργασία: Με ένα έκθεμα συνομιλούμε και μαζί δημιουργούμε».

 

Η πολύμορφη αυτή δράση περιλαμβάνει. Α. Επιμορφωτικό Σεμινάριο Β. Ξεναγήσεις και βιωματικά εργαστήρια από καλλιτέχνες ή μουσειοπαιδαγωγούς στους χώρους των Μουσείων και Πινακοθηκών Γ. «Υιοθεσία» έργων από τα σχολεία, εφαρμογή ενότητας σχετικής με τα εκθέματα, δημιουργία εικαστικών έργων Δ. Έκθεση έργων των παιδιών και εργαστήρια για παιδιά.

 

Σκοπός της πολύμορφης δράσης είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ Σχολείων και Μουσείων/Πινακοθηκών. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με εκθέματα που βρίσκονται σε Πινακοθήκες και Μουσεία της Λευκωσίας μέσω της πρακτικής της «υιοθεσίας» συγκεκριμένων εκθεμάτων, αναπτύσσοντας έτσι σημαντικά γνωστικά, πνευματικά και ψυχικά οφέλη αλλά και θετική και υγιή σύνδεση με Μουσεία/Πινακοθήκες.

 

Παράλληλα, η δράση αυτή θα παρέχει ευκαιρίες επιμόρφωσης στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με παιδαγωγικές και εικαστικές προσεγγίσεις των εννοιών της «πολιτιστικής κληρονομιάς» και της «ταυτότητας» και θα τους προσφέρει γνώσεις σχετικά με το πώς μπορούν να  προσεγγίσουν και να ερευνήσουν με τους μαθητές τους το ιστορικό-κοινωνικό υπόβαθρο, την υλικότητα και την προέλευση των μουσειακών εκθεμάτων.

 

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στη δράση θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους χώρους των Πινακοθηκών και Μουσείων που βρίσκονται τα εκθέματα προς «υιοθεσία», να ενημερωθούν για το ιστορικό πλαίσιο των εκθεμάτων και να συμμετέχουν σε εργαστήρια που θα παρέχουν τρόπους διάδρασης με τα εκθέματα. Επιπρόσθετα, τόσο στο επιμορφωτικό σεμινάριο όσο και στα επιμέρους εργαστήρια, θα δοθούν εισηγήσεις σε σχέση με διάφορους τρόπους που μπορούν οι εκπαιδευτικοί, να αξιοποιήσουν αφηγηματικές και κριτικές προσεγγίσεις για να δομήσουν διδακτικές ενότητες στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος, βασισμένες στα μουσειακά εκθέματα που θα επιλέξουν να «υιοθετήσουν» στο σχολείο.

 

Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 από τις 17:00-19:30 στο οίκημα της ΠΟΕΔ( Λεωφόρος Κυρηνείας 184, 2112 Αγλαντζιά). Οι παρουσιάσεις θα είναι οι εξής:

-Πολιτιστική Κληρονομιά και Ταυτότητα: Εξερευνώντας ιστορίες μέσα από μουσειακά εκθέματα  από την Δρ. Έλενα Στυλιανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθύντρια NiMAC

-Φιλοξενώντας ένα μουσειακό έκθεμα στην τάξη. Αφηγηματικές Προοπτικές και Εικαστικές Προεκτάσεις από την Δρ. Τερέζα Μαρκίδου, Εκπαιδευτικό Εικαστικών Τεχνών και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

-Παρουσιάσεις των εκθεμάτων από εκπροσώπους των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων (Μουσείων και Πινακοθηκών) της Λευκωσίας: 1. Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη / ΠαλιάΗλεκτρική (NiMAC) 2. Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή 3. Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) 4. Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic 5. Κυπριακό Μουσείο 6. Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας 7. Λεβέντειος Πινακοθήκη 8. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου 9. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

 

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία, να επιλέξουν εκθέματα από ένα τουλάχιστο Μουσείο ή Πινακοθήκη της Λευκωσίας και να συμμετάσχουν στην ξενάγηση και στο εργαστήρι στον συγκεκριμένο χώρο. (Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες βρίσκονται στο τέλος του ενημερωτικού εντύπου)

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο και στις ξεναγήσεις-εργαστήρια είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στο σεμινάριο και τα εργαστήρια θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής. Για εγγραφή στο Σεμινάριο οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκεφτούν τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://t.ly/0jNd4

 

Ο σύνδεσμος δήλωσης για όσους/ες επιθυμούν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις και τα εργαστήρια στα Μουσεία και στις Πινακοθήκες είναι: https://t.ly/7mfhM και θα ανοίξει με το τέλος του σεμιναρίου, στο οποίο θα παρουσιαστούν τα εκθέματα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι/ες δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο Σεμινάριο, αλλά επιθυμούν να «υιοθετήσουν» εκθέματα στο σχολείο τους και να δημιουργήσουν έργα με τους μαθητές και μαθήτριές τους στα πλαίσια της δράσης, μπορούν να συμμετέχουν στην ξενάγηση-εργαστήριο στο Μουσείο/Πινακοθήκη της επιλογής τους στον πιο πάνω σύνδεσμο.

 

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στη δράση καλούνται να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν από το επιμορφωτικό σεμινάριο, τις ξεναγήσεις και τα εργαστήρια και να εφαρμόσουν στα σχολεία τους ενότητες με έμπνευση τα εκθέματα που «υιοθέτησαν» από Μουσεία και Πινακοθήκες της Λευκωσίας στα πλαίσια του Αναλυτικού Προγράμματος, με τελικό στόχο τη δημιουργία έργων από τα παιδιά. Στα έργα, θα αποτυπώνονται εικαστικά οι γνώσεις και εμπειρίες των παιδιών σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητα της Κύπρου. Κάθε σχολείο θα  παραδώσει στην Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας τα εικαστικά έργα των παιδιών μέχρι τις 26 Απριλίου 2024. Για την εφαρμογή σχετικών δράσεων στα σχολεία και τη συλλογή και έκθεση των έργων των παιδιών, έχει ζητηθεί άδεια από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.

 

Τα έργα των παιδιών που θα μαζευτούν θα παρουσιαστούν σε έκθεση παιδικής τέχνης, με την ευκαιρία της  Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και Εβδομάδας Τεχνών στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας. Επίσης, την ίδια εβδομάδα, θα διοργανωθούν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά. Η ακριβής ημερομηνία  και πληροφορίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

Η Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας ευελπιστεί πως αυτή η πολύμορφη δράση θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που θα συμμετέχουν και θα προωθήσει δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ Σχολείων, Μουσείων και Πινακοθηκών συμβάλλοντας έτσι στην απόκτηση θετικών στάσεων απέναντι στους πολιτιστικούς χώρους και γενικότερα στον πολιτισμό και την παράδοση της Κύπρου. Παράλληλα, ευελπιστεί να προβάλει για ακόμα μία φορά, την παιδική τέχνη ως αξιόλογο και αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης  πολιτιστικής δημιουργίας.

 

Συνοπτικός πίνακας κινητικότητας της δράσης «Σχολεία, Πινακοθήκες και Μουσεία σε Δημιουργική Συνεργασία: Με ένα έκθεμα συνομιλούμε και μαζί δημιουργούμε» που διοργανώνει η Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας σε συνεργασία με Μουσεία και Πινακοθήκες της Λευκωσίας

 

Actions: E-mail | Permalink |