18

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2024

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Λευκωσία

 

Θέμα: Συμβάσεις με μειωμένο ωράριο

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2023 και 5 Ιανουαρίου 2024 σύμφωνα με τις οποίες έγιναν διορισμοί στη Λευκωσία (23/29) και στην Κοφίνου (25/29) αντίστοιχα μέσω προκήρυξης, η ΠΟΕΔ καταθέτει τα ακόλουθα:

 

  • -Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με τη συγκεκριμένη πρακτική, η οποία είναι πρωτόγνωρη στην Κυπριακή Εκπαίδευση και δημιουργεί προηγούμενο. Θέση μας είναι πως η εργοδότηση πρέπει να είναι με πλήρες ωράριο και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για περιορισμό του χρόνου απασχόλησής των συμβασιούχων, δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως οικονομίστικη προσέγγιση. Η εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης πρακτικής στον χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, θα αποβεί σε βάρος της ομαλής λειτουργίας των σχολείων μας και του επιτελούμενου από αυτά εκπαιδευτικού έργου, με αρνητικές συνέπειες και στα ίδια τα παιδιά.
  • -Με τις συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, αγνοούνται όλες οι άλλες υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο και παραγνωρίζονται τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, όπως είναι η ασφάλεια των μαθητών, ο χρόνος παρουσίας τους στο σχολείο, η επικοινωνία με τους γονείς, η εκπλήρωση και άλλων υποχρεώσεων που προκύπτουν για κάθε ένα /μια εκπαιδευτικό κ.λπ.
  • -Από σχετική πληροφόρηση που είχαμε ως ΠΟΕΔ, ο διορισμός στη Λευκωσία, προέκυψε μετά από πρόωρη αφυπηρέτηση βοηθού διευθύντριας. Συνεπώς, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα που προκαλεί ο διορισμός μειωμένου ωραρίου, δυσχεραίνεται και αποψιλώνεται το διοικητικό έργο της διευθυντικής ομάδας του σχολείου.
  • -Σημειώνεται, πως οι προαναφερθέντες διορισμοί, έγιναν με προκήρυξη των θέσεων αυτών. Μια πρακτική με την οποία επίσης διαφωνήσαμε ως Οργάνωση, μέσω ανακοίνωσής μας στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω προβληματισμούς/θέσεις της Οργάνωσής μας, ζητούμε όπως επανεξεταστεί και διορθωθεί άμεσα η συγκεκριμένη πρακτική, ώστε να επιτευχθεί η επαρκής και σωστή στελέχωση των σχολείων αλλά και η εύρυθμή τους λειτουργία. Σημειώνουμε ακόμη την ανάγκη κοινής συνάντησης μεταξύ ΥΠΑΝ, ΠΟΕΔ και της ΕΕΥ, αίτημα το οποίο κατατέθηκε και σε αρκετές συναντήσεις που είχαμε μαζί σας, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες πρακτικές αλλά και να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

 

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |