22

         Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2024

 

κ. Παύλο Μυλωνά

Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Βουλή των Αντιπροσώπων

Λευκωσία

 

Θέμα: Οι «Περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2023»

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της τοποθέτησής μας στην Επιτροπή Παιδείας στις 22 Νοεμβρίου 2023, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

 

  1. Ως ΠΟΕΔ θεωρούμε σημαντική την επικαιροποίηση των υφιστάμενων Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, εκφράζοντας τη θέση πως οι νέοι κανονισμοί, θα βοηθήσουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις και δεδομένα που υπάρχουν.
  1. Αξίζει να επισημανθεί η δική σας συμβολή ώστε οι κανονισμοί που αρχικά κατατέθηκαν στη Βουλή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ, στο πλαίσιο του οποίου μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε σειρά εισηγήσεων. Θεωρούμε πως υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω διαλόγου με το Υπουργείο, πριν την τελική κατάθεση των προτεινόμενων κανονισμών στη Βουλή. Σημειώνουμε πως αρκετές από τις εισηγήσεις που κατέθεσε η ΠΟΕΔ υιοθετήθηκαν, αλλά υπάρχουν και σημεία που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαλόγου ή δεν λήφθηκαν υπόψιν οι επισημάνσεις ή/και εισηγήσεις μας.
  1. Ειδικότερα, η ΠΟΕΔ συνεχίζει να διαφωνεί με τα πιο κάτω σημεία:
  • -Στους υφιστάμενους κανονισμούς, σχολεία με τρεις ή περισσότερους δασκάλους ορίζονται ως πολυδιδάσκαλα και ως εκ τούτου διευθύνονται ή πρέπει να διευθύνονται από διευθυντή (βλέπε Εικόνα 1). Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την έντονή μας διαφωνία σε σχέση με την αναφορά στα τριδιδάσκαλα που γίνονται στους Προτεινόμενους Κανονισμούς, στη βάση της οποίας τα τριδιδάσκαλα ΔΕΝ θεωρούνται πολυδιδάσκαλα και ως εκ τούτου δεν πρέπει να διευθύνονται από διευθυντή. Σε καμία περίπτωση η ΠΟΕΔ δεν μπορεί να αποδεχτεί την εν λόγω τροποποίηση, η οποία ανατρέπει εργασιακά δεδομένα, χωρίς να έχουν προηγουμένως στο πλαίσιο θεσμοθετημένου διαλόγου (ΜΕΠΕΥ).

Εικόνα 1: Υφιστάμενοι Κανονισμοί

 

  • -Η ΠΟΕΔ ζητά όπως αφαιρεθεί η αναφορά στο σημείο 8 (ε): «η διδασκαλία θεμάτων ενδιαφέροντος προσφέρεται από εξειδικευμένο προσωπικό» στο Ολοήμερο σχολείο.
  • - Ο πολυδύναμος Δάσκαλος, αποτελεί τον μοναδικό και αδιαμφισβήτητο φορέα του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι στο επίπεδο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου η      διαθεματική προσέγγιση, υιοθετείται γενικά από την παιδαγωγική επιστήμη ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχει και η απαιτούμενη εξειδίκευση. Εξάλλου, αυτό αποτελεί      διακηρυγμένη πολιτική και του ίδιου του ΥΠΑΝ και η πολιτική αυτή υιοθετείται μέχρι σήμερα και μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα.
  • -Ζητούμε όπως απαλειφθεί στο σημείο 12(2α), που αναφέρεται σε εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών: «η μετεγγραφή πραγματοποιείται νοουμένου ότι για τη συγκεκριμένη εγγραφή δεν δημιουργείται νέο τμήμα».
  • -Η ΠΟΕΔ διαφωνεί στην αναφορά περιττών λεπτομερειών σε σχέση με τον τρόπο διδασκαλίας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε αχρείαστη την αναφορά που υπάρχει στο σημείο 39 των Καθηκόντων και Υποχρεώσεων δασκάλων. Σύμφωνα με το σημείο αυτό:
  •  
  • «Οι δάσκαλοι ακολουθούν το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα και τις σχετικές με αυτό οδηγίες του Υπουργείου και είναι υπεύθυνοι για τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας σε τάξεις μικτής ικανότητας με τρόπο που να απευθύνεται στις δυνατότητες όλων των μαθητών».
  •  
  • Θεωρούμε αχρείαστη την αναφορά: «είναι υπεύθυνοι για τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας σε τάξεις μικτής ικανότητας με τρόπο που να απευθύνεται στις δυνατότητες όλων των μαθητών». Η αναφορά σε «διαφοροποίηση διδασκαλίας» είναι αχρείαστη μιας και η εν λόγω αναφορά αφορά μέθοδο διδασκαλίας, η οποία προϋποθέτει και αντίστοιχη στήριξη και υποστήριξη από το ΥΠΑΝ (π.χ. τράπεζα διαφοροποιημένου υλικού, λογισμικά, τεχνολογική υποστήριξη κλπ.) και δεν υπάρχει λόγος να περιλαμβάνεται σε κανονισμούς ή σε καθήκοντα εκπαιδευτικών.
  • -Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση περιπτώσεων ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς, (άρθρο 22, σημείο 16) σημειώνουμε την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν τα σχολεία για αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
  • -Στο άρθρο 29, που αναφέρεται σε συμμετοχή του σχολείου σε εκδηλώσεις σε μη εργάσιμο χρόνο, έχουμε τη θέση πως πρέπει να τύχει διόρθωσης ώστε να απαιτείται γραπτή έγκριση από την Αρμόδια Αρχή. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρει ότι «Νοείται ότι, για συμμετοχή σχολείου σε τέτοια εκδήλωση, απαιτείται γραπτή έγκριση του Υπουργείου».
  • -Στο άρθρο 31, που αναφέρεται σε καλλιτεχνικές παραστάσεις, στο σημείο 3, θεωρούμε πως για τις κινηματογραφικές ή θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνονται σε μια σχολική χρονιά,  θα πρέπει να παραμείνει ως προτροπή και όχι να επιβάλλεται η παρακολούθηση αυτής που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων. Ειδικότερα, το σημείο αυτό πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: «Η μία από τις τρεις παραστάσεις που θα παρακολουθήσει το σχολείο  μπορεί να είναι η κινηματογραφική ή θεατρική παράσταση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων…»
  1. Τέλος, σημειώνουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη να συμπεριληφθούν στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και πρωτόκολλο διαχείρισης καταγγελιών από γονείς προς εκπαιδευτικούς. Είναι ένα θέμα που πολλές φορές δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, προκαλεί αχρείαστο εργασιακό άγχος ενώ πολλές φορές πλήττει το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου αίτημα της Οργάνωσης είναι όπως ξεκαθαρίσει το πρωτόκολλο στη βάση του οποίου οι γονείς θα προβαίνουν σε καταγγελίες/παράπονα εις βάρος εκπαιδευτικών.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |