28

Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2024

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Λευκωσία

 

Θέμα: Προβληματισμοί ΠΟΕΔ σε σχέση με την εγκύκλιο «Αξιολόγηση της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης»

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και αναγνωρίζοντας την ανάγκη που προκύπτει στη βάση της Νομοθεσίας για αξιολόγηση του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου, θα θέλαμε να καταθέσουμε τους ακόλουθους προβληματισμούς:

 

  1. Η Νομοθεσία προνοεί αξιολόγηση του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει τον τρόπο, τα μέσα και τη διαδικασία.

 

  1. Θεωρούμε αχρείαστη και λανθασμένη την εμπλοκή των γονιών σε αυτή τη διαδικασία. Με δεδομένη την έντονη και αδικαιολόγητη διαφωνία που υπήρξε το τελευταίο διάστημα από μερίδα γονιών για το εν λόγω θέμα, κάτι που προκάλεσε πολλές δυσκολίες και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, θεωρούμε λανθασμένη την εμπλοκή των γονιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Η εμπλοκή των γονιών σε αυτή τη διαδικασία και με δεδομένες τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά ταυτόχρονα ενδεχομένως να προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις.

 

Επιπλέον, δεν θεωρούμε ότι οι γονείς έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση ώστε να μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης ενός γνωστικού αντικειμένου. Ταυτόχρονα δημιουργείται προηγούμενο σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή γονέων σε θέματα ύλης και περιεχομένου των όσων διδάσκονται στα σχολεία.

 

  1. Σημειώνουμε, πως θα ήταν δεοντολογικά ορθότερο αν καταγραφόταν προτροπή στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Φράσεις όπως «…θα πρέπει να συμπληρωθεί από όλες και όλους τους εμπλεκομένους», θα πρέπει να αποφεύγονται μιας και αναντίλεκτα η συμμετοχή σε έρευνα αποτελεί προσωπική επιλογή του συμμετέχοντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί.

 

  1. Ζητείται επίσης ενημέρωση της Οργάνωσης για θέματα που άπτονται της αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί. Ειδικότερα ανάμεσα σε άλλα, χρειαζόμαστε περαιτέρω πληροφόρηση για:
    1. Τον σκοπό της αξιολόγησης απόψεων για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,
    2. Τη σύνθεση της επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει την αξιολόγηση και την εξειδίκευσή της σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,
    3. Την εμπλοκή ή όχι όλων των ομάδων Αναλυτικών, αφού ο νόμος αλλά και η πολιτική του ΥΠΑΝ αναφέρεται σε ολιστική σεξουαλική αγωγή,
    4. Την παρουσία ή όχι της ομάδας συγγραφής του Αναλυτικού Σεξουαλικής Αγωγής, στην όλη διαδικασία αξιολόγησης.

Οι διευθύνσεις των σχολείων και οι επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης έχουν την επιστημονικότητα και την αρμοδιότητα να αξιολογούν την εφαρμογή όλων των θεμάτων και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Επιπλέον θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η εμπειρία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο και να γίνει καταγραφή εισηγήσεων και αναγκών μέσω συνεντεύξεων/ερωτηματολογίων, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των προγραμμάτων και πολιτικών. 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, σας καλούμε όπως επαναξιολογήσετε την εν λόγω εγκύκλιο ώστε να διαφοροποιηθεί, με στόχο τη σωστή και παιδαγωγικά ορθή αξιολόγηση του μαθήματος, χωρίς να δημιουργούνται αχρείαστες αντιπαραθέσεις στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |