08

8  Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση ΠΟΕΔ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

 

Η 8η Μαρτίου από το 1975 έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Είναι μέρα τιμής όλων των γυναικών για την προσφορά τους στην κοινωνία και τους αγώνες τους ώστε να κερδίσουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει, την ισότιμη με τους άντρες μεταχείριση, σε κάθε τομέα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής. Δυστυχώς τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανύσουμε ως κοινωνία  ώστε έννοιες όπως ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, να γίνουν πράξη.

 

Διεθνείς αναφορές επιβεβαιώνουν ότι  σε πολλές χώρες, παρά τη νομική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης, ακόμα και στις πλέον εκσυγχρονισμένες κοινωνίες συνεχίζουν δυστυχώς να διαιωνίζονται στερεότυπα, στάσεις και προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών, ενώ δεν είναι σπάνια τα περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς.

 

Συμπερασματικά, σημειώνουμε την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα για τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, την αύξηση της συμμετοχής της στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε πολιτειακά αξιώματα και σε ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες σε κάθε υπηρεσία και θεσμό.

 

Η εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο στον αγώνα αυτό. Ο προσανατολισμός της Παιδείας, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, τα προγράμματά της, το εκπαιδευτικό υλικό και το ρόλο του εκπαιδευτικού, πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να προωθείται με κάθε τρόπο η έμφυλη ισότητα. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε όλες και όλοι να αγωνιστούμε για τη δημιουργία κουλτούρας άρσης κάθε ανισότητας και διάκρισης, για μια κοινωνία όπου όλες και όλοι θα είμαστε ισότιμα μέλη.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |