10

          Λευκωσία, 10 Απριλίου 2024

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Θέση ΠΟΕΔ σε σχέση με τα Απορρέοντα Συνάντησης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με ΠΟΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2024

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ που έγινε στις 4 Απριλίου, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

 

  1. Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2022 – Τριδιδάσκαλα σχολεία.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την τροποποίηση που έχει γίνει από πλευράς ΥΠΑΝ και δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για διάλογο.

 

 

  1. Αύξηση διοικητικού χρόνου διευθυντικής ομάδας

Διευθυντής/ρια:

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του διοικητικού χρόνου των διευθυντών/τριών, θυμίζουμε ότι πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔ είναι ο μηδενισμός του διδακτικού χρόνου του διευθυντή/ντριας. Ως εκ τούτου η πρόταση που μας έχει κατατεθεί δεν ικανοποιεί το αίτημά μας.

 

Παρόλα αυτά και αντιλαμβανόμενοι τα δεδομένα που υπάρχουν, ζητούμε αφενός όπως προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση των όσων αναφέρονται στο έγγραφο, έτσι ώστε να εφαρμοστούν από την σχολική χρονιά 2024-2025. Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά όπως διαφοροποιηθεί η εν λόγω πρόταση έτσι ώστε να έχουν αύξηση του διοικητικού χρόνου από την επόμενη σχολική χρονιά και οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων στις οποίες φοιτά αριθμός μαθητών/ριών μικρότερος από 200. Την ίδια ώρα το ΔΣ ΠΟΕΔ ζητά όπως στο αμέσως επόμενο διάστημα, συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασής σας για μηδενισμό του διδακτικού χρόνου του διευθυντή/ντριας με ανάλογη αύξηση του διοικητικού χρόνου.

 

Βοηθός Διευθυντής/ρια:

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του διοικητικού χρόνου των Βοηθών Διευθυντών/ριών, η οποία αποτελεί για την ΠΟΕΔ διαχρονικό αίτημα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει καμίας διαχείρισης, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας στο γεγονός ότι συμφωνείτε ως προς το αίτημά μας. Για τον λόγο αυτό ζητούμε όπως στο αμέσως επόμενο διάστημα καθοριστεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

 

Τόσο για τους/τις διευθυντές/ριες όσο και για τους/τις βοηθούς διευθυντές/ριες, σημειώνουμε πως η αύξηση του διοικητικού τους χρόνου, τεκμηριώνεται πλήρως από το μακροσκελές καθηκοντολόγιο που καταγράφεται στους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

 

  1. Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ)

Η απόφασή σας για τη χρονική επέκταση των ΠΟΣ (ημερομηνία έναρξης και λήξης μαθημάτων), μας βρίσκει σύμφωνους, αφού αυτό αποτελούσε πάγια θέση και της Οργάνωσης.

 

Καταθέτουμε όμως την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα το εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών που θα στελεχώνουν τα ΠΟΣ (συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή/και μόνιμο προσωπικό). 

Ζητούμε όπως από την επόμενη σχολική χρονιά επανέλθει τουλάχιστον η πρακτική που για χρόνια εφαρμοζόταν στα ΠΟΣ και συνεχίζει να εφαρμόζεται στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία, όπου ο χρόνος της σίτισης των παιδιών αποτελεί διδακτικό χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο σε μισθό όσο και σε αναγνώριση υπηρεσίας.

 

Ταυτόχρονα για τα θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών (υποχρεώσεις και δικαιώματα) αλλά και την αναβάθμιση του θεσμού σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό μέρος, ζητούμε την έναρξη διαλόγου ώστε αυτά να εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά. Τονίζουμε πως πρέπει να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις, για να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφηκαν κατά την έναρξη της λειτουργίας των Ολοήμερων τον περασμένο Οκτώβρη και αρκετά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

 

 

  1. Αντικαταστάσεις

Σε ό,τι αφορά στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης αντικαταστατών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγράφουμε ότι τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα από πλευράς ΥΠΑΝ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επιλύουν το σοβαρότατο πρόβλημα που εξακολουθεί να παρατηρείται. Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, αναμένει όπως άμεσα:

  • Συσταθεί επιτροπή για να συνεχιστεί άμεσα ο διάλογος που ήδη άρχισε στη ΜΙΤΕΠΕΥ και αξιοποιώντας αυτό το θεσμικό πλαίσιο, με στόχο τον καθορισμό εργασιακού πλαισίου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αντικαταστατών.
  • Να προχωρήσει η διευθέτηση που αφορά στην εργοδότηση αντικαταστατών με πλήρες ωράριο αλλά και της υπερωριακής εργασίας για σκοπούς αντικαταστάσεων.
  • Να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας δεξαμενής αντικαταστατών σε κάθε επαρχιακό γραφείο.

 

  1. Κατάλογος Διοριστέων και Νέο Σύστημα Διορισμών.

Η απόφασή σας για σύσταση επιτροπής που στόχο θα έχει τη συζήτηση του θέματος που αφορά στον Κατάλογο Διοριστέων και στη διόρθωση των στρεβλώσεων που αφορούν στη Νομοθεσία του Νέου Συστήματος Διορισμών, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

 

Υπενθυμίζουμε ξανά ότι η θέση της ΠΟΕΔ για το θέμα, είναι η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων με την παράλληλη διόρθωση όλων των στρεβλώσεων του συστήματος διορισίμων, έτσι ώστε να μην θυματοποιηθεί κανένας εκπαιδευτικός και να διασφαλιστεί η επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό πριν και μετά το 2027.

 

Εν αναμονή των δικών σας ενεργειών και αποφάσεων σε ό,τι αφορά στα πιο πάνω θέματα, τα οποία θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις σχολικές μονάδες και θα συμβάλουν στη βελτίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

Μετά τιμής,

 Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |