13

Θέση ΠΟΕΔ αναφορικά με το Νέο Σύστημα Διορισμών

 

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το Νέο Σύστημα Διορισμών (ΝΣΔΕ) και εν αναμονή της έναρξης της συζήτησης τόσο για διατήρηση των καταλόγων διοριστέων και μετά το 2027 όσο και για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του ΝΣΔΕ, καταθέτουμε για ακόμη μια φορά δημόσια τις θέσεις της Οργάνωσης.  Τονίζουμε δε, πως την ΠΟΕΔ εκφράζουν και δεσμεύουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις της ηγεσίας της.

 

Η ομόφωνη θέση της ΠΟΕΔ, παραμένει και περιλαμβάνει αφενός τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027 και αφετέρου τη διόρθωση των στρεβλώσεων της Νομοθεσίας του Νέου Συστήματος Διορισμών, έχοντας ως βασική αρχή τη μη θυματοποίηση εκπαιδευτικών με υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο, είτε αυτή έχει αποκτηθεί από τον κατάλογο διοριστέων είτε από τον κατάλογο διορισίμων.  

 

Σημειώνουμε εμφαντικά, ότι η ενδεχόμενη κατάργηση των καταλόγων διοριστέων αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στα σχολεία, αφού αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο κατάλογος διορισίμων δεν μπορεί να καλύψει τις υφιστάμενες ή/και μελλοντικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εκπαιδευτικοί με εκπαιδευτική υπηρεσία και εμπειρία, θα βρεθούν εκτός Δημοσίων Σχολείων, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό, τόσο για τους ίδιους όσο και για την εκπαίδευση. Θεωρούμε πως η επαγγελματική διασφάλιση των συναδέλφων είναι σημαντική παράμετρος. Εξίσου σημαντικό είναι να συνεχίσει να αξιοποιείται η εκπαιδευτική τους εμπειρία. Σημειώνουμε ότι το ενδεχόμενο κατάργησης τους καταλόγου διοριστέων το 2027, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια ανάμεσα στους νέους εκπαιδευτικούς, ενώ λειτουργεί ως αντικίνητρο στους συναδέλφους να υπηρετήσουν στα σχολεία από τη θέση του αντικαταστάτη, ή/και να διοριστούν ως συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, αφού το εργασιακό τους μέλλον κρίνεται αβέβαιο.

 

Αναμένουμε τόσο από την Εκτελεστική όσο και τη Νομοθετική Εξουσία μέσα από τον επερχόμενο διάλογο που θα αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα με την ΠΟΕΔ, έγκαιρα και πολύ πριν το 2027, για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και να γίνει η τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας.

Τέλος, δηλώνουμε ετοιμότητα να συμμετέχουμε σε διάλογο μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται ή/και επηρεάζονται από τη Νομοθεσία του Νέου Συστήματος Διορισμών, ώστε τεκμηριωμένα να επεξηγήσουμε τη δική μας θέση. Αυτό θα αποτελέσει και επιδίωξή μας το επόμενο διάστημα.

 

Σε μια περίοδο όπου παγκόσμια καταγράφεται σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικών ή/και ενδιαφέροντος των νέων να γίνουν εκπαιδευτικοί, είναι λανθασμένο να παραμένουν κάποιοι προσκολλημένοι σε μια Νομοθεσία, που πέραν πάσης αμφιβολίας χρήζει τροποποίησης προς όφελος της Εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |