20

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2024

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Λευκωσία

 

Θέμα: Ανάγκη αύξησης Οργανικών Θέσεων Διευθυντριών, Βοηθών Διευθυντριών και Επιθεωρητριών Προδημοτικής Εκπαίδευσης

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια των τελευταίων μας συναντήσεων, η Οργάνωση καταθέτει ξανά γραπτώς το αίτημα όπως άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία στελεχωθούν με το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό, όπως προνοείται και από τους Κανονισμούς Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Άρθρο 6).

 

Δυστυχώς στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, λόγω του μη επαρκούς αριθμού Διευθυντριών και Βοηθών Διευθυντριών αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κακού προγραμματισμού στη στελέχωση, υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση, με αποτέλεσμα απλές νηπιαγωγοί, ενίοτε συμβασιούχοι, να καλούνται να εκτελέσουν χρέη διευθύνουσας, ακόμη και σε τετραθέσια Δημόσια Νηπιαγωγεία. Αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, τόσο εκπαιδευτικά όσο και εργασιακά αλλά και θέματα ασφάλειας.

 

Το πιο πάνω σοβαρό ζήτημα θα επιδεινωθεί, με δεδομένη την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, λόγω και της προς τα κάτω επέκτασης του ηλικιακού ορίου της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Σημειώνουμε δε, ότι η αναμενόμενη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού και των Νηπιαγωγών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, επιβάλλουν όπως άμεσα αυξηθούν και οι θέσεις Επιθεωρητριών. Είναι ήδη προβληματικό το γεγονός ότι μόνο τρεις Επιθεωρήτριες Προδημοτικής Εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να καλύψουν τις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, οι οποίες και θα αυξηθούν λόγω και της ηλικιακής επέκτασης.

 

Αν και το πιο πάνω αίτημα είναι εγγεγραμμένο τόσο στη ΜΕΠΕΥ, όσο και σε επιστολές που έχουμε πολλάκις αποστείλει στο ΥΠΑΝ, δυστυχώς παραμένει στάσιμο παρά τη διαχρονική παραδοχή από πλευράς ΥΠΑΝ ότι χρήζει επίλυσης. Ζητούμε από εσάς, όπως άμεσα εξετάσετε το εν λόγω αίτημα και κληθούμε σε διάλογο με στόχο την ουσιαστική στήριξη των Δημόσιων Νηπιαγωγείων. Όπως πολύ σωστά έχετε αναφέρει και δημόσια, είναι σημαντική η στήριξη της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, ως η πρώτη βαθμίδα που υποδέχεται το παιδί. Αναμένουμε η πιο πάνω τοποθέτησή σας να πάρει σάρκα και οστά μέσα και από την απόφαση του ΥΠΑΝ να ενισχύσει ουσιαστικά τα Δημόσια Νηπιαγωγεία και με το απαραίτητο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |