23

 

23 Οκτωβρίου 2024

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Προτάσεις ΠΟΕΔ αναφορικά με τον θεσμό των ΠΟΣ

 

Η ΠΟΕΔ εκφράζει, για άλλη μια φορά, τη βούλησή της να συνδράμει εποικοδομητικά στη στήριξη και αναβάθμιση του θεσμού των Ολοήμερων Σχολείων. Η πάγια θέση μας είναι πως επιβάλλεται η λήψη αποφάσεων, που θα αγγίζουν ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού.

 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔ θεωρεί αναγκαία τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πετυχημένου και ολοκληρωμένου θεσμού, ώστε να  καλύπτουν ξεκάθαρους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους.

 

Οι κυριότερες μας εισηγήσεις είναι:

  1.  Επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου, σε όλα τα σχολεία, την έναρξή του από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων και διερεύνηση για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.
  2.  Έγκαιρη και επαρκής στελέχωση των ΠΟΣ.
  3.  Σύνδεση πρωινού σχολείου και ΠΟΣ, με αύξηση των παρεχόμενων διδακτικών περιόδων απασχόλησης στους εκπαιδευτικούς ΠΟΣ, ώστε στον χρόνο που δεν εργάζονται στα ΠΟΣ να ενισχύουν ή καλύτερα να συμμετέχουν στο πρωινό πρόγραμμα του πρωινού σχολείου. Θεωρούμε πως πρέπει να οδηγηθούμε σε ωράριο πλήρους απασχόλησης στα ΠΟΣ, με ένταξη των ωρών στην κανονική στελέχωση ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση πρωινού και απογευματινού σχολείου. 
  4. Ζητούμε ουσιαστική εκπαιδευτική και διοικητική υποστήριξη των Ολοήμερων Σχολείων και των εκπαιδευτικών, μέσα από:
    1. Δημιουργία ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος
    2.  Παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού
    3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
    4. Επιπλέον υποστηρικτικά προγράμματα (όπως π.χ τα STEAM) να εντάσσονται ως επιπλέον του προγράμματος του απογευματινού χρόνου.
    5. Τα ΠΟΣ θα πρέπει να διοικούνται από διευθυντικό στέλεχος ή/και άλλο έμπειρο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, στο οποίο θα παρέχονται κίνητρα (τα οποία να συμφωνηθούν από την ΠΟΕΔ) για να εργάζεται και να ασκεί τη διεύθυνση στον απογευματινό χρόνο.
    6. Η Αρμόδια Αρχή θα πρέπει να διασφαλίσει πως, σε κάθε ΠΟΣ θα υπάρχει προσωπικό που να ενδιαφέρεται και θα ασκήσει καθήκοντα διεύθυνσης σε απογευματινό χρόνο. 
    7. Μηδενισμός του διδακτικού χρόνου των διευθυντών/τριών και αντίστοιχη αύξηση του διοικητικού χρόνου των ΒΔ στα σχολεία των οποίων λειτουργεί ΠΟΣ.
    8. Θα πρέπει να υπάρχει ώρα συντονισμού σε πρωινό χρόνο της Διευθυντικής Ομάδας, με τους εργαζόμενους στο απογευματινό σχολείο.
    9. Επιβάλλεται να υπάρξει αύξηση θέσεων ΒΔ, εποπτικού προσωπικού και θέσεων απόσπασης για ενίσχυση της διοικητικής δομής.
  5. Πρέπει να ολοκληρώνεται έγκαιρα η στελέχωση, με βάση τον αριθμό των τμημάτων που δημιουργούνται στα ΠΟΣ, σε συνέχεια των εγγραφών του Ιανουαρίου.
  6. Συμπλήρωση των Κανονισμών Λειτουργίας με ειδικά θέματα που είναι αναγκαία για τη βελτίωση των ΠΟΣ.
  7.  Πλήρης γραμματειακή υποστήριξη των ΠΟΣ.
  8.  Αύξηση των κονδυλίων για έξοδα ΠΟΣ, ενδεχομένως και μέσα από το Ταμείο Διευθυντή/τριας.
  9.  Ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού (βοηθούς νηπιαγωγείων, προσωπικό καθαριότητας και συνοδών) που εργάζεται στα ΠΟΣ ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.
  10. Διεκδικούμε την αξιολόγηση του θεσμού των ΠΟΣ με στόχο  τη  συνεχή βελτίωσή του.
  11. Στα Ειδικά Σχολεία θα πρέπει να προσφέρονται θεραπείες και κατά την λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου.
  12. Ζητούμε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ειδικών μονάδων και στο πλαίσιο του Ολοήμερου Σχολείου.

 

Θεωρούμε πως η δέσμη των προτάσεών μας είναι ολοκληρωμένη, αλλά όχι εξαντλητική. Ζητούμε την άμεση έναρξη εντατικού διαλόγου μεταξύ ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ, με στόχο να βρεθούν έγκαιρα μόνιμες και ορθολογικές λύσεις που να στηρίζουν ουσιαστικά τον θεσμό των ΠΟΣ.  Θα πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη βούληση και από πλευράς ΥΠΑΝ, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο. Ως ΠΟΕΔ εκφράζουμε και πάλι τη βούλησή μας να συνδράμουμε στις προσπάθειες για βελτίωση του θεσμού.

 

 

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

 

Η Πρόεδρος,                                                      Ο Γ. Γραμματέας,

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                 Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |