Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2025
Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου
Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας
Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας
Λευκωσία
Θέμα: Θέση ΠΟΕΔ για το Πρόγραμμα Επίτευξης Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στην A’ τάξη του Δημοτικού
Σε συνέχεια της επιστολής της ΠΟΕΔ ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2024 αναφορικά με τη μη πραγματοποίηση του Προγράμματος Επίτευξης Μαθησιακών Αποτελεσμάτων (ΠΕΜΑ) στη Στ΄ τάξη Δημοτικού και της εγκυκλίου του ΥΠΑΝ για τη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών Α΄ τάξης Δημοτικού στο ΠΕΜΑ για τη σχολική χρονιά 2024 – 2025 (7/2/2025), το ΕΔΣ της ΠΟΕΔ αποφάσισε να ζητήσει τον τερματισμό διεξαγωγής του ΠΕΜΑ στην Α΄ τάξη και να καλέσει τα μέλη της ΠΟΕΔ να μη συμμετάσχουν στις όποιες διαδικασίες αφορούν στην πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος.
Θεωρούμε πως το πρόγραμμα έχει εκτραπεί από τους αρχικούς στόχους που τέθηκαν τη σχολική χρονιά 2021-2022 (δηλ. αξιοποίηση για σκοπούς βελτιωτικών παρεμβάσεων ή/και διαμορφωτικής αξιολόγησης) και εξυπηρετεί κυρίως επικοινωνιακούς στόχους ή/και πρακτικές που παραπέμπουν σε εθνικά επίπεδα στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, το ΕΔΣ εκφράζει τη δυσφορία του αναφορικά με την κοινοποίηση των σχετικών αποτελεσμάτων τόσο στη σελίδα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) όσο και στον Τύπο. Οι συνοπτικές εκθέσεις αποτελεσμάτων του ΚΕΕΑ περιλαμβάνουν λεπτομέρειες επί των αποτελεσμάτων (π.χ. ποσοστά επίτευξης κατά μαθησιακό στόχο) ή/και συγκρίσεις μεταξύ υποομάδων του μαθητικού πληθυσμού (π.χ. επιδόσεις μαθητών/ριών με μεταναστευτική βιογραφία). Οι εν λόγω πρακτικές αλλοιώνουν την εξαγγελθείσα φιλοσοφία του προγράμματος, ομαδοποιούν και κατηγοριοποιούν μαθητές/ριες από μικρές ηλικίες, και πιθανόν να παραπέμπουν σε εθνικά επίπεδα και κατάταξη παιδιών και σχολείων. Ιδιαίτερα, η ετεροχρονισμένη προβολή των αποτελεσμάτων (τουλάχιστον εφτά μήνες μετά από την ανάρτησή τους στη σελίδα του ΚΕΕΑ) προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Τονίζουμε ακόμα μια φορά, ότι το ΕΔΣ της ΠΟΕΔ αναγνωρίζει τον σπουδαίο ρόλο της αξιολόγησης των μαθητών/τριών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και θα πρέπει να αξιοποιείται με τρόπο διαμορφωτικό έτσι ώστε το κάθε παιδί να βελτιώνεται συνεχώς μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Κύριος στόχος της αξιολόγησης μαθητή/ριας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ο εντοπισμός των μαθησιακών ελλείψεων των μαθητών καθώς και η ανατροφοδότηση και βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΕΔΣ της ΠΟΕΔ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει άλλες μορφές αξιολόγησης, των οποίων τα αποτελέσματα θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για σκοπούς βελτιωτικών παρεμβάσεων ή/και διαμορφωτικής αξιολόγησης.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,
Μετά τιμής,
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μύρια Βασιλείου Χάρης Χαραλάμπους