Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ που συνήλθε χτες Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2011, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τα θέματα της Οικονομίας.
Το Συμβούλιο εξέφρασε τη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, ενώ εκκρεμούσε η απάντηση του συνδικαλιστικού Κινήματος σε προηγούμενη πρόταση της Επίσημης Πλευράς για καταβολή από τους κρατικούς υπαλλήλους συγκεκριμένης εισφοράς, στη βάση των εισοδημάτων τους, κάτω από την πίεση των Κομμάτων και άλλων κύκλων, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία πακέτου μέτρων με το οποίο φαίνεται να αμφισβητούνται, ή να διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό, βασικοί όροι εργοδότησης και κατοχυρωμένα δικαιώματα, ιδιαίτερα, των κρατικών υπαλλήλων.
Το Συμβούλιο τόνισε με έμφαση ότι, ύστερα κι από τη δημοσιοποίηση των ενστάσεών του για τον τρόπο που εξετάζονται τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα της Οικονομίας και της αντίδρασής του για την ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση που είχε, σχετικά, αυτό ανέμενε πως η Επίσημη Πλευρά θα είχε, τουλάχιστο, την ευθιξία να κοινοποιήσει στην ΠΟΕΔ, όπως και στις υπόλοιπες Οργανώσεις, τις λεπτομέρειες των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο μέτρων, ώστε αυτές να μπορούν να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν ανάλογα.
Ιδιαίτερα, όμως, το Συμβούλιο διαμαρτυρήθηκε και καταδίκασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορους κύκλους, με σκοπό την εκτροπή από τις συμφωνημένες διαδικασίες διαλόγου και τη λήψη αποφάσεων, για τα τόσο σοβαρά θέματα που επηρεάζουν τους εργαζομένους, απευθείας από τη Βουλή και χωρίς να προηγηθεί η εξέταση των θεμάτων που εγείρονται στα θεσμοθετημένα όργανα διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης. Τόνισε, σχετικά, ότι αυτό δεν έχει πεισθεί πως σκοπός των κινητοποιήσεων των κύκλων αυτών είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Οικονομίας και διέβλεψε προθέσεις για την επίτευξη στόχων που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Παρατήρησε πως δεν είναι η ώρα αλλ’ ούτε, κυρίως, ο τρόπος για να εξεταστεί ούτε η περιστολή του κρατικού μισθολογίου και ο περιορισμός ή η κατάργηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κρατικών υπαλλήλων, ούτε η αναθεώρηση της ΑΤΑ. Τέτοια ζητήματα εξετάζονται και πρέπει να εξετάζονται, τόνισε, το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ. μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διαλόγου και να ρυθμίζονται αφού ακουστούν οι απόψεις όλων των επηρεαζόμενων μερών. Οποιαδήποτε ρύθμιση έξω από τις διαδικασίες αυτές θα είναι «πραξικοπηματική» και απαράδεκτη, αφού θα παρακάμπτει τα συμφωνημένα εργασιακά θέσμια και, στην ουσία, θα οδηγήσει στην κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι και σε διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει σοβαρά τον ιστό του κοινωνικού Κράτους, τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, την ίδια ακόμα τη λειτουργία της Πολιτείας ως Δημοκρατία. Είναι φανερό πως, μετά από κάτι τέτοιο, ακολουθεί το χάος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ
|