17
Αξιοπρέπεια και εκπαιδευτικός. Στον εκπαιδευτικό της Κύπρου κανένας δεν χαρίστηκε.
Πάμπος Παπαδόπουλος
Γ. Οργανωτικός ΠΟΕΔ

Στον εκπαιδευτικό της Κύπρου κανένας δεν χαρίστηκε. Αντίθετα, έχουμε καταντήσει ο εύκολος στόχος, το ατράνταχτο  άλλοθι. Η διαφάνεια, ως όρος και προϋπόθεση, φαίνεται πως ενοχλεί. Όσο κι αν προσπαθήσουν, όμως, είναι δύσκολο να κρύψουν την αλήθεια.

Η επαγγελματική αποκατάσταση στα σχολεία της Κύπρου, εδώ και χρόνια, εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητες και τα προσόντα του καθενός εκπαιδευτικού. Γι αυτό οι εκπαιδευτικοί  δεν κρύφτηκαν αλλά πρωτοστάτησαν, και πρωτοστατούν, ενάντια στην ισοπεδωτική αξιολόγηση εδώ και χρόνια και αν αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, ο τελευταίος που πρέπει να κατηγορηθεί είναι ο εκπαιδευτικός.

Είναι λυπηρό γιατί, στοχοποιούνται με πλήρη ελαφρότητα, και για αλλότριους σκοπούς, άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους για το δημόσιο σχολείο. Χαρακτηριστική η στάση των ΜΜΕ και όχι μόνο, την τελευταία τριετία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται ο εκπαιδευτικός κόσμος από τον ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ.  Είναι απογοητευτικό, γιατί, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κάποιοι επιλέγουν να προσβάλουν και να απαξιώνουν τους Δασκάλους των παιδιών τους αντί να στέκονται στο πλάι τους στη δύσκολη καθημερινή μάχη που δίνουν για τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Η Δημόσια Εκπαίδευση θα πρέπει να παραμείνει το πρότυπο σχολείο, το αποκούμπι και η ελπίδα της κοινωνίας. Ο εκπαιδευτικός της Κύπρου διατήρησε και θα διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Δεν θα ανεχτεί την αμφισβήτηση και την αλλαγή των θεσμών με τέτοιο τρόπο που διαδικασίες να γίνουν διαβλητές και να επιδέχονται παρεμβατισμό.  

Ένα νέο σχέδιο διορισίμων οπωσδήποτε θα πρέπει να εξαιρεί τον μάχιμο εκπαιδευτικό με εμπειρία. Και αυτό το νέο σχέδιο, αν υπάρχει θέληση να εφαρμοστεί, θα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς. Η ΠΟΕΔ δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να στέκεται ανάχωμα σε ένα σχέδιο που θα αδικεί τους παλαιότερους ευνοώντας άλλους.

Το πιο σημαντικό για τον εκπαιδευτικό είναι η αξιοπρέπειά του. Ο εκπαιδευτικός διορίστηκε με αξιοπρέπεια και θα πορευτεί με αυτή μέχρι τέλους χωρίς ποτέ να υποχωρήσει στην αυτονόητη απαίτηση για σεβασμό αυτής.
Posted in: (ΑΡΘΡΑ)
Actions: E-mail | Permalink |