08
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔ: Η Οργάνωση θεωρεί επιτακτική την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης της προκήρυξης
Αναφερόμενη στη φετινή προκήρυξη διαγωνισμού για προσφορά εργασίας στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς και τους όρους και κριτήρια επιλογής, η ΠΟΕΔ σημειώνει σε, μια πρώτη τοποθέτηση, τα πιο κάτω:
1.    Διαφωνεί κάθετα, για λόγους αρχής αλλά και πρακτικούς, με τη συνέχιση της εργοδότησης των συναδέλφων εκπαιδευτικών με το καθεστώς των αυτοτελώς εργαζομένων. Το πλαίσιο προσφοράς εργασίας τους καθώς και η παιδαγωγική πτυχή του Ολοήμερου Σχολείου επιβάλλουν την επιστροφή στην σχέση εργοδότη – εργοδοτουμένου, όπως αυτή διέπει την υπηρεσία των εκπαιδευτικών στο Δημόσιο Σχολείο, γενικά. Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνει και πρόσφατη απόφαση της Επιτρόπου Διοίκησης.
2.    Η αλλαγή των κριτηρίων επιλογής δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για την εξέλιξη του θεσμού, των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και τη σταθερότητα του προσωπικού.
3.    Με τις αλλαγές στα προσόντα, που απαιτούνται για εξασφάλιση εργασίας, διαπιστώνεται προσέγγιση που προσομοιάζει με αυτή του προτεινόμενου Συστήματος Διορισμού, η οποία θέτει εκτός σειράς εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια τον θεσμό.
4.    Συγκεκριμένα, η μακράν αρνητικότερη συνέπεια, που αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και στο βιοτικό επίπεδο των αδιόριστων εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν τον θεσμό, είναι πως 800 και πλέον εκπαιδευτικοί τίθενται εκτός εργασίας και εκτός δικαιώματος Ανεργιακού Επιδόματος. Και αυτό θα συμβεί και κατά την επόμενη σχολική χρονιά, για όσους θα εργαστούν φέτος στο ΠΟΣ.
Η Οργάνωση θεωρεί επιτακτική την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης της προκήρυξης, έναρξης διαλόγου επί αυτής και αναθεώρησης της με στόχο την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και τη δίκαιη ρύθμιση του θέματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ.
Actions: E-mail | Permalink |