16
Επιστολή ΠΟΕΔ προς Γενική Διευθύντρια για το Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων στα Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης

Αξιότιμη κυρία,
Η εκτίμηση κινδύνων στη βάση προτύπων και δεοντολογίας για την ασφάλεια αποτελεί εξειδικευμένη διαδικασία για την οποία απαιτούνται σημαντικές γνώσεις και συγκεκριμένη κατάρτιση. Μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, όλοι οι εργοδότες πρέπει να εκπονούν εκτίμηση κινδύνου στους χώρους εργασίας. Η ευθύνη αυτή, δεν πρέπει να μετατίθεται στις Διευθύνσεις των σχολείων γι’ αυτό η ΠΟΕΔ είχε υποβάλει σειρά εγγράφων με σκοπό τη  συζήτηση και ρύθμιση του θέματος στα πλαίσια συνεννοήσεων που να ικανοποιούν και τις δυο Πλευρές, Εργοδότη και Εργοδοτουμένους.
Από το 2010 η Οργάνωση είχε καλέσει τα μέλη της να μην αποστείλουν γραπτή εκτίμηση κινδύνων, κάτι που επανέλαβε και το 2012, ύστερα από την αποστολή από το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας της εγκυκλίου με ημερομηνία 5/10/2012 και τα στοιχεία Αρ. Φακ. 5.28.34.2.1/2, με συνημμένα το Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων για τη Δημοτική Εκπαίδευση, έκτασης 82 σελίδων, και για την Προδημοτική Εκπαίδευση, έκτασης 72 σελίδων, ζητώντας, ταυτόχρονα από το Υπουργείο όπως το θέμα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν.
Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα και επειδή ενδιαφερόμαστε αυτό να ρυθμιστεί τάχιστα, προς όφελος τόσο των εργαζομένων στα σχολεία όσο και των μαθητών, ώστε να είμαστε και πάλι υποχρεωμένοι να συστήσουμε στα μέλη μας να συνεχίσουν ν’ αποφεύγουν τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου, παρακαλούμε όπως:
1.    Μετατεθεί η προθεσμία συμπλήρωσης του μέχρι να δοθεί χρόνος συζήτησης και ρύθμισης του θέματος.
2.     Καθοριστεί κοινή συνάντηση, υπό την προεδρία σας, εκπροσώπων του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας και των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών και της ΠΟΕΔ, με σκοπό το όλο ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, έτσι ώστε να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να καθοριστούν επακριβώς οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Αν κριθεί αναγκαίο θα πρέπει να γίνει ακόμη και αναδιατύπωση του σχετικού εντύπου ή συμπλήρωσή του ώστε, σ’ ό,τι αφορά τα σχολεία, οι ευθύνες  θα παραμένουν στον εργοδότη και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να μετακυλησθούν στον «εκτιμητή» (Διεύθυνση σχολείου ή ομάδα που αναλαμβάνει) ο οποίος κατέβαλε κάθε εύλογα δυνατή προσπάθεια ανάλογα με τη σχέση του με το αντικείμενο, την κατάρτιση και την εμπειρία του στον τομέα αυτό, για να εντοπιστούν και να εκτιμηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό οι κίνδυνοι στο χώρο εργασίας του. Νοείται ότι τυχόν παραλείψεις ή και λάθη του «εκτιμητή» δεν μπορούν να θεωρηθούν εκούσια και να του αποδοθούν ευθύνες. Εξάλλου η εκτίμηση κινδύνου σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνεται από ειδικά καταρτισμένα άτομα και αρμόδια τμήματα που στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί παρά να είναι το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας.    
Με τη βεβαιότητα ότι θα θεωρήσετε το θέμα ως αρκούντως σημαντικό και ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί χωρίς καθυστέρηση, αναμένουμε τον καθορισμό της συνάντησης και διατελούμε,

Με τιμή,

       Ο Πρόεδρος,                                                                     Ο Γ. Γραμματέας,

     Φίλιος Φυλακτού                                        Απόστολος Αποστολίδης

Κοιν. : Διευθυντές και Προσωπικό Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης
Actions: E-mail | Permalink |