04
Εγκύκλιος ΠΟΕΔ για Σχολικά Ταμιευτήρια
Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
Ο θεσμός του Σχολικού Ταμιευτηρίου, ως συμφωνία που συνομολογήθηκε πριν από 40 και πλέον χρόνια ανάμεσα στην ΠΟΕΔ και το Συνεργατικό Κίνημα, και αργότερα με τους Οργανωμένους Γονείς, είχε κι έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην αγωγή του μαθητή, όσο και στην τοπική κοινωνία και στο σχολείο. Οι δάσκαλοι, ως πρωτεργάτες της Συνεργατιστικής Ιδέας, μερίμνησαν από νωρίς ώστε, μέσα από την εφαρμογή του Σχολικού Ταμιευτηρίου, να εμφυσήσουν τις αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο Συνεργατισμός, και προς τη νέα γενιά, εξασφαλίζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη συνέχεια στους ψηλούς, ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη εποχή, στόχους με τους οποίους αυτή θα λάμβανε σάρκα και οστά, προσφέροντας, πραγματικά, προς την Κυπριακή κοινωνία μια διέξοδο διαφυγής από τη μάστιγα των τοκιστών και των τοκογλύφων.
Σήμερα, οι εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση του τόπου και η οικονομική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα η δομή του Συνεργατισμού να διαφοροποιηθεί, θέλουμε να πιστεύουμε προσωρινά. Οι σκοποί και οι στόχοι που οι ιδρυτές του είχαν θέσει, με τη νέα αυτή δομή, σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα, το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον με τις πολλαπλές επιπτώσεις του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της οικογένειας και του εκπαιδευτικού δημιουργούν νέα ζητήματα στην όλη λειτουργία του θεσμού του Σχολικού Ταμιευτηρίου. Συνεπώς, η επανεξέταση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του επιβάλλονται, αν θέλουμε να κρατηθεί στη ζωή και να συνεχίσει να επιτελεί πραγματικά το ρόλο για τον οποίο αυτός, από την αρχή, τέθηκε σ’ εφαρμογή. Για μας, είναι σήμερα σαφές πως ο θεσμός δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να αφεθεί να ατονήσει και να πάψει να λειτουργεί, αφού οι συνθήκες που βιώνουμε θα μπορούσε να αποδειχτούν τέτοιες που, και πάλι, να τον έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα αν προσδοκούμε πως, σε κάποιο στάδιο, ο Συνεργατισμός θ’ αποτελέσει ξανά το μέσο της αναχρηματοδότησης των μελών του χωρίς την ανάγκη της προσφυγής σε εμπορικούς μηχανισμούς που θα έχουν σαν καθαρό στόχο τους το κέρδος.
Στα πλαίσια των πρόσφατων επαφών και συναντήσεων της Οργάνωσης με την ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, πέρα από τη ρύθμιση των συγκεκριμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζονταν σχετικά με τη μεταφορά για κατάθεση των εισπράξεων από τα Σχολικά Ταμιευτήρια, έχει εκφραστεί, γραπτά, η πρόθεση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του θεσμού, έτσι που αυτός να γίνει «πιο ελκυστικός, επιμορφωτικός και ανταγωνιστικός για τους νέους μας», μέσα από διευθετήσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με την Οργάνωση στο διάστημα που ακολουθεί.
Η Οργάνωση προτίθεται να ζητήσει και την εμπλοκή των οργανωμένων Γονέων, ώστε η προσπάθεια να τύχει γενικότερης αποδοχής και της στήριξης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ως τότε, σας καλούμε να συνεχίσετε να εφαρμόζετε το θεσμό με τη μορφή που είχε ως σήμερα, εν αναμονή οδηγιών για τις όποιες αλλαγές θα συμφωνηθούν και οι οποίες θα δώσουν μια νέα δυναμική στα Σχολικά Ταμιευτήρια, ώστε αυτά να επιτελούν πραγματικά το σκοπό για τον οποίο από την αρχή τέθηκαν σ’ εφαρμογή.
Αισθανόμαστε, και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε, ότι η εθελοντική αυτή προσφορά του εκπαιδευτικού κόσμου, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από το θεσμό του Σχολικού Ταμιευτηρίου ακουμπά και επιβεβαιώνει τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο που διαχρονικά οι εκπαιδευτικοί αναλάμβαναν και αναλαμβάνουν σφυρηλατώντας και καλλιεργώντας στους νέους ειδικότερα και στην κοινωνία γενικότερα τις καθολικές αξίες και αρχές του αλτρουισμού, του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινωνία.  
Ας σημειωθεί ότι εκεί όπου παρουσιάζονται δυσκολίες σ’ ό,τι αφορά την παραλαβή των εισπράξεων του Σχολικού Ταμιευτηρίου από τα γειτονικά ΣΠΙ, καλό θα είναι να ενημερώνεται αμέσως η Οργάνωση ώστε να επιλύει το πρόβλημα.

Συναδελφικά,

Ο Πρόεδρος,                                                      Ο Γ. Γραμματέας,
Φίλιος Φυλακτού                                             Απόστολος Αποστολίδης
Actions: E-mail | Permalink |