03

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Κύριο Μ. Ντράγκη
Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι δεκαοχτώ συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που αποτελούν την Πλατφόρμα «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί» με την ευκαιρία της συνεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. στην Κύπρο, σας υποβάλλουν το πιο κάτω υπόμνημα.
«Οι κοινωνίες της Ευρώπης ζουν από το 2008 μέσα στη δίνη μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Τα μέτρα και οι πολιτικές που σχεδίασαν και σχεδιάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέτρα σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, περικοπών και συρρίκνωσης της κοινωνικής πολιτικής, οι μειώσεις στους μισθούς, κάθε άλλο παρά οδήγησαν στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.  Το αντίθετο έχει συμβεί.  Η  ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σ’ ένα φαύλο κύκλο μαρασμού και ύφεσης, η ανεργία ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά.
Ιδιαίτερα δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις χώρες που εφαρμόζονται τα λεγόμενα μνημόνια διάσωσης από την Τρόικα, της οποίας βασική συνιστώσα είναι και η Ε.Κ.Τ. 
Η κοινωνία της Κύπρου είναι πειραματόζωο και θύμα  αυτών των πολιτικών.
Χωρίς νομιμοποίηση παράτυπα, πάρθηκε η απόφαση με την οποία δυστυχώς συμφώνησε και η κυβέρνηση μας για κούρεμα καταθέσεων.  Αυτή η απόφαση με τον τρόπο που έγινε κατάστρεψε βίαια την βάση πάνω στην οποία στηριζόταν η κυπριακή οικονομία επιδεινώνοντας την ύφεση και εξουδετερώνοντας τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την μαζική ανεργία  και την δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας  των κυπρίων πολιτών.  Μέσα από το μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα επιβλήθηκε  σκληρή λιτότητα, δραστικές περικοπές στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ισοπεδωτικές φορολογίες και ιδιωτικοποιήσεις  των οργανισμών κοινής ωφέλειας. 
Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, βιώνουν σήμερα τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών:
•    Το ΑΕΠ της Κύπρου από το 2012 μέχρι το 2015 θα μειωθεί κατά 13% με αποτέλεσμα στο τέλος του 2015 το πραγματικό ΑΕΠ να κατέλθει στο επίπεδο του 2004.
•    Η απασχόληση στην Κύπρο έχει την μεγαλύτερη μείωση σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.  Την περίοδο 2012-2014 χάθηκαν 50000 θέσεις εργασίας.  78000 άνθρωποι είναι άνεργοι.
•    Για πρώτη φορά μετά από τα τραγικά γεγονότα του 1974 η Κύπρος παρουσιάζει καθαρή μετανάστευση. Οι νέοι μας φεύγουν για το εξωτερικό.
•    240.000 άνθρωποι ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
•    Χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο απώλειας της οικογενειακής τους κατοικίας.  Την στιγμή που  η κυπριακή κοινωνία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την στήριξη των τραπεζών χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές και τα εισοδήματα τους αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της πιθανής εκποίησης της κατοικίας τους και της πιθανότητας εκτός από άνεργοι να μετατραπούν και σε άστεγους.
•    50.000 άνθρωποι εξαρτούν την καθημερινή επιβίωση τους από τα κοινωνικά παντοπωλεία.
•    Οι μισθοί στην Κύπρο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση σ’ όλη την Ευρώπη.  Η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών έχει υποχωρήσει κατά 18 έτη, την ίδια ώρα όμως τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από το 2011 έως το 2015 θα αυξηθούν κατά 1.4δις.

Η κυπριακή κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση.
Απαιτούμε ριζική αναθεώρηση των πολιτικών που η Ε.Ε. περιλαμβανόμενης και της Ε.Κ.Τ., ακολουθούν.
Απαιτούμε:
•    Πολιτική ανάπτυξης και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
•    Τερματισμό της μείωσης των κονδυλίων για κοινωνική πολιτική και του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους.
•    Άμεση εκπόνηση προγραμμάτων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
•    Διαφάνεια και εκδημοκρατισμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα όργανα της Ε.Ε. περιλαμβανομένης και της Ε.Κ.Τ.
•    Τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.
•    Σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούμε μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
Το ψήφισμα αυτό έχει εγκριθεί από τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετέχουν στην Παγκύπρια Κοινωνική κινητοποίηση την οποία διοργάνωσαν οι οργανώσεις:      Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ),Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Οργάνωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ), Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών  (ΠΟΑΣ), Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), Ένωση Συνταχτών Κύπρου, Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Νεα Αγροτική, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού.

Λευκωσία 4/3/2014


 

Actions: E-mail | Permalink |