18
Ανακοίνωση ΠΟΕΔ για το πρόσφατο περιστατικό σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Λευκωσίας

Σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για πρόσφατο περιστατικό σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Λευκωσίας, ως ΠΟΕΔ σημειώνουμε τα ακόλουθα:
1.    Πρώτιστο μέλημα των εκπαιδευτικών στα σχολεία αποτελεί η σωματική και ψυχική ασφάλεια των παιδιών.
2.    Συνειδητά, δεν προβήκαμε τις προηγούμενες μέρες σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος, θεωρώντας ότι το όλο ζήτημα είναι αρκετά ευαίσθητο και χρήζει πολύ λεπτών χειρισμών, ιδιαίτερα αφού αναφέρεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, και ότι, εξάλλου, αυτό βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης.
3.    Ο τρόπος δημοσιοποίησης του θέματος και η υπέρμετρη προβολή του από τα ΜΜΕ θεωρούμε πως δεν εξυπηρετεί αλλά, αντίθετα,  τείνει να δυσκολέψει τη σωστή διερεύνησή του και αντιβαίνει στη δεοντολογική διαχείρισή του.
4.    Η δημόσια δίκη και καταδίκη των εκπαιδευτικών που τυγχάνει να υπηρετούν σε σχολείο στο οποίο επισυμβαίνει τέτοιο περιστατικό θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι την πλήρη διερεύνηση του θέματος.
5.    Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι, βάσει και του σχετικού νομικού πλαισίου, καθορισμένος και πολύ συγκεκριμένος. Αυτός περιλαμβάνει την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών με σκοπό τη στήριξη από ειδικούς τόσο προς τα παιδιά που εμπλέκονται όσο και προς το σχολείο, γενικότερα. Κάτι, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, από ό,τι πληροφορηθήκαμε, έχει γίνει.
6.    Το αποτέλεσμα της έρευνας που έχει αναληφθεί αναμένεται να καταδείξει αν οι σχετικές διαδικασίες τόσο από πλευράς των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠΠ, ΥΕΨ, Γραφείο Ευημερίας, κ.ά.) έχουν τηρηθεί σωστά και σε ποιο βαθμό.
Καταληκτικά, ως ΠΟΕΔ, αποδίδουμε τεράστια σημασία στη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας μέσα στα σχολεία μας για όλα τα παιδιά. Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΠ σε μια προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας για πιο αποτελεσματική και έγκαιρη παροχή της απαιτούμενης στήριξης..


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ
Actions: E-mail | Permalink |