01
Ζ΄ Εκπαιδευτικό Συνέδριο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων Λευκωσίας, με θέμα: Σχολείο: Φορέας έκφρασης και ελευθερίας του λόγου;

Οι Επαρχιακές Επιτροπές ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ  και το Επαρχιακό Γραφείο ΟΛΤΕΚ Λευκωσίας  διοργάνωσαν το Ζ΄ Εκπαιδευτικό Συνέδριο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων Λευκωσίας, με θέμα «Σχολείο: Φορέας έκφρασης και ελευθερίας του λόγου;», το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, στη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας. Το συνέδριο παρακολούθησαν τόσο εκπαιδευτικοί της Δημοτικής/Μέσης Γενικής/Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, όσο και εκπρόσωποι φορέων και θεσμών του κράτους και της πολιτείας.
Το συνέδριο χαιρέτησαν οι κ. Ρέα Παπαγεωργίου, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λευκωσίας (εκ μέρους των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων), η οποία τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ελευθερίας του λόγου των εκπαιδευτικών και την επιταγή ενεργού παρουσίας τους στον διάλογο, που αφορά στις επερχόμενες αλλαγές, στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσώπησε  η κ. Αίγλη Παντελάκη, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Η εκλεκτή εισηγήτρια και οι εκλεκτοί εισηγητές του συνεδρίου, διαπραγματεύτηκαν τη θεματική «Ελευθερία του Λόγου και Σχολείο», από διαφορετικές  οπτικές. Αναλυτικότερα, η εισήγηση της δρος Σταυρούλας Κοντοβούρκη εστίασε στις δυνατότητες έκφρασης και καλλιέργειας της ελευθερίας λόγου, στο πλαίσιο διαφορετικών εννοιολογήσεων και παιδαγωγικών του γραμματισμού. Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Σπύρο Σοφοκλέους, ο οποίος παρουσίασε το πώς, στο σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο, η διερευνητική μάθηση μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο,  για την καλλιέργεια και για την ελευθερία του Λόγου των μαθητών/τριών. Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Λυμπουρής ανέλυσε  το γιατί  η προσδοκία να είναι το σχολείο φορέας έκφρασης και καλλιέργειας της ελευθερίας του λόγου είναι ασθενής, τονίζοντας, παράλληλα,  την ανάγκη για δημιουργία  από το σχολείο ενός  νέου, πρότυπου  πολίτη, μέσω της  σύγκλισης  των εκπαιδευτικών προσδοκιών όλων των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακολούθησε η εισήγηση από τον δρα Μάριο Βρυωνίδη, ο οποίος ανέλυσε την κοινωνική λειτουργία του σχολείου και τον ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο, στη συγκρότηση του το πολιτικού Εγώ των νέων ανθρώπων, εξηγώντας ότι το παιδί, ανάμεσα σε άλλα, διαμορφώνει ένα πλαίσιο προσωπικού, κοινωνικού και πολιτικού βίου, που έχει άμεσες επιπτώσεις στις δομές και τις λειτουργίες των σύγχρονων κοινωνιών. Τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε ο δρ Γιώργος Δημοσθένους, εστιάζοντας στον καθοριστικό ρόλο, που έχει να επιτελέσει το εκπαιδευτικό σύστημα, ως ολότητα και ενιαία δομή, από την προσχολική εκπαίδευση μέχρι και την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στο  σύγχρονο μεταβαλλόμενο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον και πώς οι έννοιες του ενεργού πολίτη και της ελευθερίας της έκφρασης  έχουν κεντρική θέση , στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση πολιτών οι οποίοι θα είναι πραγματικά ελεύθεροι και συμμέτοχοι να διαμορφώσουν τις συνθήκες ζωής τους.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ Λευκωσίας εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες τόσο στην οργανωτική επιτροπή όσο και στους εισηγητές και την εισηγήτρια του συνεδρίου. Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης σε όσες και όσους αφιέρωσαν το Σαββατιάτικο τους  πρωινό, για να παρακολουθήσουν το συνέδριο.
ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ Λευκωσίας








Actions: E-mail | Permalink |