24

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Π.Σ.Γ.Α 17/05/2012
Λευκωσία, 24 Μαΐου 2012
Από τον περασμένο Ιούνιο το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε αντιμέτωπο με πρωτοφανείς εξελίξεις και ανατροπές στα εργασιακά δεδομένα και κεκτημένα.
 Η οικονομική κρίση, ως δεδηλωμένη συνέπεια της Παγκόσμιας αλλά και των λανθασμένων χειρισμών, εκτιμήσεων και ενεργειών της Κυβέρνησης, της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών, οδήγησαν σε μια σειρά ανορθόδοξων μεθοδεύσεων από πλευράς Κυβέρνησης και πολιτικών Κομμάτων. Αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων αυτών ήταν η προώθηση νομοσχεδίων εις βάρος των Δ.Υ. και η ψήφιση -τροποποίησή τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Επισημαίνεται επίσης η μανία της αντιπολίτευσης να επιβάλει μέτρα στους εργαζόμενους προστατεύοντας τον πλούτο.
Ενώ από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν και λειτουργούν ως διαδικασίες η τριμερής εκπροσώπηση των συντεχνιών, ο βιομηχανικός κώδικας, τα εσωτερικά θεσμικά σώματα (ΜΕΠ – ΜΙΤΕΠ – ΜΙΤΕΠΕΥ), εντούτοις, με πολλές προφάσεις, οι συζητήσεις παίρνοντας την μορφή του κατεπείγοντος και με συνοπτικούς ρυθμούς κατέληξαν, στις 26 Αυγούστου 2011 και 16 Δεκεμβρίου 2012, στα έδρανα της Βουλής.
Οι πρακτικές αυτές οδήγησαν σε :
(α) Μείωση μισθών όλων των νεοεισερχόμενων δημόσιων υπαλλήλων.
(β) Απώλεια συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στους νεοεισερχομένους.
(γ) Διετή κλιμακωτή έκτακτη συνεισφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων.
(δ) Μη καταβολή προσαυξήσεων για δυο χρόνια.
(ε) Παγοποίηση της ΑΤΑ για δυο χρόνια.
(στ) Υποχρεωτική εισφορά 3% προς ενίσχυση του ταμείου συνταξιοδότησης.
Ως πρόσθετη σοβαρή απώλεια καταγράφεται η γενική φθορά του κοινωνικού διαλόγου. Παράλληλα, τη συγκεκριμένη περίοδο ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα δοκίμασε την απαξίωση της κοινής γνώμης, το συστηματικό και στρατευμένο διασυρμό από τα ΜΜΕ και τις συντονισμένες επιθέσεις από παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα.
Σ΄ αυτή την περίοδο πυκνώνουν οι δημόσιες εξαγγελίες για την ανάγκη επιπρόσθετης εξυγίανσης των Δημόσιων Οικονομικών, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Τραπεζικό Σύστημα και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επικείμενη αξιολόγηση της Κυπριακής Οικονομίας στα τέλη του Μάη.
Όλα αυτά, μαζί με τις δυσοίωνες προβλέψεις που υπάρχουν επί του παρόντος, απαιτούν την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και τη συντονισμένη δράση.
Αυτές τις ώρες πρέπει συστηματικά και μεθοδικά η Οργάνωση να παρέμβει με δημόσιο λόγο για ανόρθωση της εικόνας  του δασκάλου, μαζί με την υλοποίηση της δέσμευσης για οργάνωση του απεργιακού ταμείου τους προσεχείς μήνες.
Επιβάλλεται ν΄ απαιτήσουμε άμεσα, δραστικά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής, δημόσιο κατονομασμό των μεγαλοφειλετών στο φόρο εισοδήματος και ουσιαστική αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου.
Επίσης, η Οργάνωση θα πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση σύγκληση του Πανσυνδικαλιστικού φόρουμ, με στόχο τη λήψη κοινών αποφάσεων και δράσεων.
Η Π.Σ.Γ.Α. αξιώνει την ισότιμη συμμετοχή της ΠΟΕΔ σ΄ όλα τα βήματα του κοινωνικού διαλόγου και την πλήρη διαφάνεια σ΄ όλες  τις διαβουλεύσεις σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα.

Actions: E-mail | Permalink |