14

Διευθυντές/Διευθύντριες  Δημοτικών Σχολείων

Θέμα: Ανατροφοδότηση από εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και των Δεικτών Επάρκειας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά

2015 – 2016 (Β΄ Φάση)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, που αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα του ΥΠΠ με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2016 (Αρ. Φακ: Π.Ι.7.7.09.16) και αναφέρεται στο ηλεκτρονικό εργαλείο ανατροφοδότησης για την εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και των Δεικτών Επάρκειας και μετά την εγκύκλιο ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2016, με την οποία η ΠΟΕΔ προέτρεψε τα μέλη της να μην συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που είχε αναρτηθεί, η Οργάνωση   σημειώνει τα ακόλουθα:

  1. Η τρέχουσα σχολική χρονιά, όπως έχει διακηρύξει και το Υπουργείο Παιδείας, είναι «έτος εφαρμογής, παρακολούθησης και διαμορφωτικής αξιολόγησης των Δεικτών, ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση, με σκοπό να βελτιωθούν και να πάρουν την οριστική τους μορφή μέχρι το τέλος της χρονιάς».
  2. Η ΠΟΕΔ είχε συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όσο και την κ. Μαίρη Κουτσελίνη στην αρχή του σχολικού έτους και μετά από την ενημέρωση που έτυχε και τη συζήτηση που έγινε συμφωνήθηκε ότι στην τρέχουσα σχολική χρονιά θα γινόταν προαιρετική, σταδιακή, ευέλικτη και αβίαστη εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας. Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν θα είχαν την υποχρέωση  να εισαγάγουν αυτή την καινοτομία στους προγραμματισμούς τους παρά μόνο να δοκιμάσουν τους Δείκτες, προαιρετικά πάντοτε, να τους εφαρμόσουν εκεί και όπου επιθυμούν, προκειμένου να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με αυτούς. Υπήρξε, μάλιστα, σαφής και γραπτή διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Υπουργό ότι οι Δείκτες Επάρκειας και Δείκτες Επιτυχίας δεν θα διασυνδέουν τα μαθησιακά αποτελέσματα με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
  3. Η ΠΟΕΔ  θεωρεί πολύ σημαντική την ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς για τους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας. Οι παρατηρήσεις, οι διαπιστώσεις και οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών θα αξιοποιηθούν για την αναδιατύπωση και αναδιαμόρφωση των Δεικτών.
  4.  Για τη φετινή χρονιά η Οργάνωση σημειώνει εμφαντικά τα ακόλουθα:
  5. Η συγγραφή του συνόλου των Δεικτών ολοκληρώθηκε πολύ αργά στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος μελέτης και ουσιαστικής ενσωμάτωσής τους στη διδασκαλία. Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό φέρει το Υπουργείο Παιδείας.
  6. Ως αποτέλεσμα, η επιμόρφωση των επιθεωρητών, των συμβούλων, αλλά και των Διευθυντών των σχολείων δεν έγινε έγκαιρα και ολοκληρώνεται στις 18 Απριλίου. Έτσι, η ενημέρωση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες είναι ελλειμματική και σχεδόν ανύπαρκτη και η απαραίτητη στήριξη των σχολείων γίνεται μέσα σε πιεστικά χρονικά πλαίσια, που δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες για ουσιαστική δοκιμαστική εφαρμογή. Η ΠΟΕΔ, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, καταγράφει άσκηση πίεσης  στους εκπαιδευτικούς για εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν  επιμορφωθεί εντός ή εκτός σχολικής μονάδας.
  7. Το ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές καλούνται να συμμετέχουν σε έρευνα ανατροφοδότησης τη στιγμή που το στάδιο της εφαρμογής των Δεικτών δεν είχε χρονική έκταση και η επιμόρφωση των διευθυντών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και γενικά δεν έγιναν όσα αρχικά προγραμματίστηκαν, προβλημάτισε έντονα την Οργάνωση ως προς τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αυτού.
  8. Η ΠΟΕΔ, πολύ σύντομα, θα εξετάσει, γι’ αυτό, κατά πόσο θα διεξαγάγει η ίδια σε συνεργασία με φορέα που θα αποφασιστεί, δική της έρευνα για τους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν στον επιβεβλημένο διάλογο που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς θα ισχύσει την ερχόμενη σχολική χρονιά.
  9. Βάσει των όσων έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, με τις σοβαρές ελλείψεις, αδυναμίες και ασάφειες να αποτελούν τις βασικότερες επισημάνσεις των όσων η Οργάνωση εισπράττει, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην ΠΟΕΔ κατά πόσο η πιλοτική δοκιμαστική εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό και στα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Κάτι, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ΔΣ για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, στην βάση όλων των δεδομένων που αυτό θα έχει ενώπιον του.

Δεδομένων των πιο πάνω δημιουργούνται  αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά και έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την ερμηνεία τους. Ωστόσο  καλούμε τους συναδέλφους να αφιερώσουν χρόνο και να απαντήσουν τα ερωτηματολόγια ανατροφοδότησης,  ώστε να διαφανεί η όποια εικόνα που αφορά στους Δείκτες Επιτυχίας & Επάρκειας και στην ολιγόχρονη, έστω, δοκιμαστική εφαρμογή τους.

Η Οργάνωση έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να καταθέσει επίσημα τις θέσεις της. Η επόμενη σχολική χρονιά πρέπει να αποτελέσει έτος συνεχούς αξιολόγησης και αναδιαμόρφωσης των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας, νοουμένου ότι θα υλοποιηθεί ουσιαστική, σωστή και έγκαιρη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

Συναδελφικά,

 

        Ο Πρόεδρος,                                              Ο Γ. Γραμματέας,

 

     Φίλιος Φυλακτού                                      Απόστολος Αποστολίδης

 

Κοιν: Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης

         Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Actions: E-mail | Permalink |