07

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Προς όλα τα Μέλη της ΠΟΕΔ           

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ σε συνεδρία του στις 30 Αυγούστου 2016 εξέτασε και αξιολόγησε τα αποτελέσματα της πολύμηνης, επίμονης και επίπονης προσπάθειας που έκανε τους τελευταίους 8 μήνες, προκειμένου το ΥΠΠ να αρχίσει τη σωστή διαχείριση και επίλυση, από τη φετινή σχολική χρονιά παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και ένα πλάνο διετίας ή τριετίας, κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας της σχολικής πράξης όπως ο αλφαβητισμός, η παραβατικότητα, ο χρόνος της διευθυντικής ομάδας κ.ά. (Η αξιολόγηση αποτελεί το δεύτερο μέρος του παρόντος εγγράφου).

Το Δ.Σ. της Οργάνωσης, αφού καταγράφει τις παραδοχές του ΥΠΠ για την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα χρόνια κι εντεινόμενα, αυτά, προβλήματα της καθημερινότητας της σχολικής πράξης, διαπιστώνει πως σε ορισμένα ζητήματα προωθούνται διευθετήσεις έναρξης αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους, ενώ σε άλλα η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με επιβαρυντικές συνέπειες , πρωτίστως, πάνω στους ίδιους τους μαθητές. Μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε το Δ.Σ. αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Να προχωρήσει σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 2/9/2016 για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις του, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες που θα προβεί το επόμενο διάστημα.
  1. Κάλεσε όλα τα σχολεία να ενημερώσουν τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ www.poed.com.cy,   για τα δεδομένα και τη στελέχωση τους, καθώς και για άλλα ζητήματα που συνθέτουν την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παρακαλούμε η συμπλήρωση της πλατφόρμας να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

  1. Στα σχολεία όπου δεν ολοκληρώθηκε η στελέχωση οι Διευθυντές/ντριες καλούνται να μην εφαρμόζουν τις αναπληρώσεις, αλλά τον διαμοιρασμό μαθητών/τριων. Για τις μικρές σχολικές μονάδες η Γραμματεία θα επανέλθει με πρόσθετες οδηγίες.
  2. Σε ό, τι αφορά στο Σύστημα Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού (ΣΕΠ) η ΠΟΕΔ διαφωνεί με την οποιαδήποτε επέκταση της χρήσης του για διοικητικούς σκοπούς επί του παρόντος, καθότι δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος περί της ασφαλούς, εύχρηστης και πρακτικής αξιοποίησής του. Ως εκ τούτου, οι συνάδελφοι καλούνται να μην χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα για σκοπούς πέραν των αιτήσεων κι ενστάσεων για τοποθετήσεις και μετακινήσεις.
  3. Δίνεται οδηγία στους Διευθυντές των σχολείων να παραμείνουν στην προσωρινή ετοιμασία κι εσωτερική εφαρμογή των Ωρολογίων Προγραμμάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχολείων τους. Το τελικό ΩΠ θα παραδοθεί στους μαθητές και θα κοινοποιηθεί στους γονείς μόνο και όταν οριστικοποιηθεί η στελέχωση του σχολείου τους.
  4. Σε όποιο σχολείο το ΥΠΠ δεν έχει μεριμνήσει για  την πρωτοβάθμια υποστήριξη ως προς τη σωστή και αποτελεσματική εκπαιδευτική αξιοποίηση των Η/Υ οι συνάδελφοι καλούνται να αποφεύγουν να προβαίνουν σε ενέργειες διαχείρισης του οποιουδήποτε προβλήματος θα μπορούσε να προκύψει σχετικά. Η ΠΟΕΔ υπογραμμίζει πως η ευθύνη για τη μη αξιοποίηση της τεράστιας επένδυσης των €100 εκ θα βαραίνει αποκλειστικά το ΥΠΠ, το οποίο και θα έχει την ευθύνη απέναντι σε κάθε φορολογούμενο πολίτη. Σημειώνεται πως, η πρακτική που ακολουθείται σε πολλούς τομείς από το ΥΠΠ, για αγορά υπηρεσιών,  στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας αυτής υποστήριξης των ΤΠΕ κοστίζει 7 φορές περισσότερο από τη δαπάνη για στήριξη από τους εκπαιδευτικούς.
  5. Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας: Η σημαντική αυτή καινοτομία εφαρμόστηκε πιλοτικά και προαιρετικά κατά την περσινή σχολική χρονιά, με τη συναίνεση της ΠΟΕΔ. Απώτερος σκοπός της όλης προσπάθειας ήταν να αναδειχθούν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά που αυτοί εμπεριέχουν και ανάλογα να τύχουν διαμόρφωσης πριν την καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, η ΠΟΕΔ ξεκαθαρίζει ότι, η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας τεθεί σε εφαρμογή στα σχολεία ΜΟΝΟ εάν διασφαλιστούν οι παράμετροι που τους καθιστούν παιδαγωγικά κι εκπαιδευτικά εύχρηστους κι εύληπτους, αλλά και δεν επιβαρύνουν τον εκπαιδευτικό καθώς και το εκπαιδευτικό έργο αχρείαστα. Στο παρόν στάδιο, η ΠΟΕΔ είναι σε αναμονή για ανταπόκριση του ΥΠΠ στην, για πολλοστή φορά, έκκληση προς αυτό να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των ζητημάτων που αναδείχθηκαν σχετικά και η Οργάνωση έθεσε, μετά από διαπιστώσεις των ίδιων των συναδέλφων κατά την παρελθούσα σχολική χρονιά. Καλούνται, έτσι, τα μέλη της ΠΟΕΔ, επί του παρόντος να μην εφαρμόσουν τους ΔΕ & ΔΕ.
  6. Ενιαία Πολιτική για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών: Όπως ακριβώς με τους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας και αυτή η καινοτομία εφαρμόστηκε σε πιλοτική βάση με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΔ σε 14 σχολεία. Τόσο η αξιολόγηση από το ΠΙΚ όσο και οι επισημάνσεις της ΠΟΕΔ μετά από επισκέψεις και στα 14 αυτά σχολεία έχουν ήδη παραδοθεί σε όλους τους εμπλεκομένους. Την ίδια ώρα αναφορά πρέπει να γίνει και στα Πρακτικά της Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας αυτής προσπάθειας. Η συνέχιση ή και η επέκταση της Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών είναι δυνατόν να προχωρήσει ΜΟΝΟ με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα επιβαλλόμενα, από τα πιο πάνω πορίσματα, μέτρα. Συνεπώς, η όποια συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής θα πρέπει πρώτα να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ του ΥΠΠ και της ΠΟΕΔ, ύστερα από την οποία η ΠΟΕΔ και θα επανέλθει για να ενημερώσει τους συναδέλφους σχετικά. Επίσης θέση της Οργάνωσης, σε σχέση με την Εγκύκλιο ypp4514 (Αρ. Φακ. 7.1.10.8.3.), που αναρτήθηκε στις 5/9/2016 είναι πως τα σχολεία δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα πρόγραμμα επαγγελματικής μάθησης ούτε και θα εκπονήσουν οποιοδήποτε σχετικό σχέδιο δράσης. Σε περίπτωση διαφοροποίησης της κατάστασης τα σχολεία θα λάβουν σχετικές οδηγίες από την ΠΟΕΔ.
  7. Σε ό, τι αφορά στην πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή, η οποία εμφανίστηκε στο προσκήνιο εν είδη πυροτεχνήματος και η οποία δημιουργεί πρόσθετο και αχρείαστο βάρος στη σχολική ζωή, η Οργάνωση δήλωσε ήδη πως δεν συναινεί με την εφαρμογή της, γιατί δεν βλέπει επί του παρόντος κανένα λόγο για την αλλαγή της υφιστάμενης διαδικασίας αξιολόγησης και ανατροφοδότησης του μαθητή, καθώς και στην ενημέρωση των γονιών για την πρόοδο των παιδιών τους. Καταγράφεται ως αντίφαση η εισαγωγή μιας τέτοιας πρότασης τη στιγμή που ζητήματα που θα ενισχύσουν τον μαθητή, όπως ο αναλφαβητισμός και η αποκλίνουσα συμπεριφορά προσεγγίζονται αποσπασματικά.
  8. Καθίσταται ως μια εκ των προτεραιοτήτων της ΠΟΕΔ η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, με στόχο να μην προκληθεί αναστάτωση στον χώρο της και τα παιδιά να απολαμβάνουν απρόσκοπτα την εκπαίδευση που δικαιούνται.
  9. Σε περίπτωση που το ΥΠΠ προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στους όρους εργοδότησης εκπαιδευτικών – μελών της ΠΟΕΔ, κάτι που αφήνεται με σαφήνεια να φανεί στην επιστολή του ΥΠΠ ημερομηνίας 29/8/2016, η ΠΟΕΔ υποβάλλει πως μόνο τα θεσμικά όργανα διαπραγμάτευσης συνιστούν το νόμιμο πλαίσιο για τη συζήτηση ενός τέτοιου ζητήματος, ενώ την ίδια ώρα καθιστά σαφές πως το όλο θέμα θα τεθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των Μελών της.
  10. Η ΠΟΕΔ καλεί τους γονείς σε συστράτευση για διεκδίκηση όσων τα παιδιά τους δικαιούνται να απολαμβάνουν στην προετοιμασία τους για να καταστούν δυνατοί στο πολύπλοκο αύριο που τα περιμένει. Οι δάσκαλοι είναι σε θέση να τους δώσουν αυτά που δικαιούνται. Γονείς και δάσκαλοι οφείλουμε να ενισχύουμε αλλήλους στη διεκδίκηση της απαιτούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής.
  11. Τα Μέλη της ΠΟΕΔ θα ενημερωθούν περαιτέρω για όλα τα πιο πάνω μερίμνη των Επαρχιακών Επιτροπών της Οργάνωσης, με έγγραφο που θα ετοιμαστεί από τη Γραμματεία, κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, στα πλαίσια οργανωμένων διευθετήσεων και προγράμματος που θα ανακοινωθούν.
  12. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από το ΥΠΠ και θα συνέλθει εκ νέου στις 15/9/2016 για να εξετάσει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον βαθμό ικανοποίησης των αναγκών για τη στελέχωση, αλλά και την ανταπόκριση του ΥΠΠ στην ανάγκη για συζήτηση όλων των ζητημάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω και να αποφασίσει ανάλογα.

Μέσα από την αξιολόγηση διαπιστώνονται:

  • Η στελέχωση των σχολείων καθυστέρησε αδικαιολόγητα και παραμένει κρίσιμο ερωτηματικό κατά πόσο ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες για σωστή κι εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σημειώνεται με έμφαση πως αυτό που το ΥΠΠ αποκαλεί ως υπέρβαση, την παραχώρηση των 147 επιπλέον θέσεων, για την ΠΟΕΔ δεν είναι παρά η κάλυψη πραγματικών αναγκών, κάτι για το οποίο αναγκάστηκε να καταβάλει πολλές προσπάθειες για να γίνει παραδεκτό από την Επίσημη Πλευρά και αυτή να προχωρήσει, αργοπορημένα έστω, στις ενέργειες που είδαν το φως της δημοσιότητας. ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Δυστυχώς, μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή για την τροποποίηση του Προϋπολογισμού 2016, με την οποία ζητείται αύξηση των θέσεων κατά 103 αντί 228, όπως δόθηκαν στις Οργανώσεις, δημιουργούνται νέα αρνητικά δεδομένα. Η Οργάνωση παρακολουθεί τα γεγονότα, έχει ήδη αποταθεί με εκτενή επιστολή στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και παρεμβαίνει όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Είναι αποσπασματική η πολιτική στην αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του αλφαβητισμού, τόσο σε σχέση με την πρόληψη όσο και τη θεραπεία. Το φαινόμενο του αναλφαβητισμού αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από ολοκληρωμένη πολιτική, της οποίας άξονες είναι η πρόληψη και η θεραπεία, αλλά και ένταξη σε αυτή ολόκληρου του μαθητικού πληθυσμού από τα πρώτα χρόνια των εγκύκλιων σπουδών.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα ζητήματα της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών. Πέρα από την ενίσχυση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, επιβάλλεται η ενίσχυση τόσο των υποστηρικτικών μηχανισμών αντιμετώπισης των φαινομένων, όπως είναι το Γραφείο Ευημερίας, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Κράτους κ.ά. όσο και των μηχανισμών επικοινωνίας και σύνδεσης της Κεντρικής Δομής του ΥΠΠ με αυτούς.
  • Παραμένει ζητούμενο η ορθολογιστική ενίσχυση του διοικητικού έργου της Διευθυντικής Ομάδας του Δημοτικού Σχολείου, του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Σχολείου.
  • Παρατηρείται περαιτέρω ελλειμματική υποστήριξη στην Προδημοτική Εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που αυτή καθίσταται όλο και πιο έντονη κοινωνική ανάγκη στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος και η κυπριακή οικογένεια. Η διοικητική ενίσχυση των Δημόσιων Νηπιαγωγείων τη στιγμή που ο φόρτος διοικητικού έργου αυξάνεται δυσανάλογα, καθώς και η παιδαγωγική υποστήριξη στην εφαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων, όπως και η στήριξη και επιμόρφωση των Νηπιαγωγών αποτελούν κρίσιμη αναγκαιότητα, για την οποία το ΥΠΠ επιβάλλεται να εγκύψει με τη δέουσα προσοχή στο όλο θέμα. Καταγράφεται ως θετική εξέλιξη και πιστώνεται στους λειτουργούς της Ομάδας Συγγραφής η ολοκλήρωση, επιτέλους, του Αναλυτικού για την Προδημοτική Εκπαίδευση Προγράμματος.
  • Ζητήματα που αφορούν στις καινοτομίες της εισαγωγής των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας και της εφαρμογής Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών παραμένουν σε εκκρεμότητα, πράγμα που καθιστά αδύνατη την υλοποίησή τους για τη φετινή σχολική χρονιά. Σημειώνεται πως η ΠΟΕΔ με απόφαση του ΔΣ στήριξε τις καινοτομίες. Ως εκ τούτου, έχει απαίτηση τα πορίσματα και οι διαπιστώσεις της παρελθούσης χρονιάς να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, για να ικανοποιηθούν οι θεμελιώδεις παιδαγωγικές και εργασιακές προϋποθέσεις και να μπορέσουν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά.
  • Επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα και καταγγέλλεται ως απαράδεκτο το φαινόμενο της κάλυψης, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για τους επηρεαζομένους, μόνιμων αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με διορισμό αντικαταστατών αντί συμβασιούχων, εν αναμονή της έγκρισης, όταν κι εφόσον αυτή δοθεί, από τη Βουλή του τροποποιητικού προϋπολογισμού για την Εκπαίδευση, έτσι ώστε ο διορισμός να μετατραπεί σε διορισμό με σύμβαση. Η κακή οργανωτική δουλειά, ο μη έγκαιρος υπολογισμός των αναγκών θα ταλαιπωρήσει και φέτος αφενός τους συναδέλφους, που θα τελούν σε αβεβαιότητα και αφετέρου τα σχολεία, τα οποία θα αναγκαστούν, ενδεχομένως, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάζουν προσωπικό.
  • Διευρύνεται η εργοδότηση εκπαιδευτικών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και με το σχέδιο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε εκπαιδευτικό έργο της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης, κάτι που η ΠΟΕΔ συνεχίζει να μην αποδέχεται για λόγους αρχής. Εφόσον οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσφέρουν την ίδια εργασία, αυτοί πρέπει να υπηρετούν με το ίδιο καθεστώς εργοδότησης, αλλά και στα πλαίσια του ίδιου νομικού καθεστώτος, ούτως ώστε να έχουν τις ίδιες ευθύνες και δικαιώματα με τους συναδέλφους τους. Σημειώνεται πως η ισονομία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς ενισχύει το σχολικό κλίμα, παράγοντα κρίσιμο στην αναβάθμιση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ζητούμενο της εκπαιδευτικής πράξης, αλλά και υπό έμφαση στόχο του ΥΠΠ. Ως εκ τούτων η ΠΟΕΔ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της και να προχωρήσει σε διορισμούς εκπαιδευτικών με το καθεστώς των συμβασιούχων και στη βάση του συστήματος διορισμού που ισχύει στη Δημόσια Εκπαίδευση.
  • Παραμένει κρίσιμη εκκρεμότητα η παραχώρηση της αναγκαίας πρωτοβάθμιας τεχνικής υποστήριξης για την αξιοποίηση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη μαθησιακή διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο πως μια επένδυση των €100 και πλέον εκατομμυρίων ενδέχεται να περιπέσει σε αχρηστία, αφού δεν θα μπορεί να είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών, αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

Από την ΠΟΕΔ

 

Actions: E-mail | Permalink |