03

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, που συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016, για να εξετάσει τις εξελίξεις για τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης και τους λειτουργούς της, ενέκρινε πρόταση που κατατέθηκε ενώπιόν του, όπως πιο κάτω :

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΠΟΕΔ ΤΗΣ 3/11/2016

«Θεωρούμε πως τα μέτρα που υλοποίησε μέχρι σήμερα το Δ.Σ. εξανάγκασαν την Επίσημη Πλευρά να καλέσει τον Υπουργό Παιδείας σε ουσιαστικό διάλογο με την ΠΟΕΔ.

Οι δυο εβδομάδες αναστολής, που προτείνουμε υπό τις πιο κάτω αυστηρές προϋποθέσεις, θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση αποτελούν υποχώρηση, αλλά αντίθετα θα καταδείξουν και θα αποδείξουν την ειλικρινή ή όχι πρόθεση του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης για σοβαρό διάλογο και  επίλυση των προβλημάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ξεγυμνωθεί η όποια αρνητική πρόθεση της Επίσημης Πλευράς για επίλυση των εκπαιδευτικών και άλλων θεμάτων που θέτει πολύ δικαιολογημένα η ΠΟΕΔ και θα επαναφέρει άμεσα τα απεργιακά μέτρα αφαιρώντας και το επιχείρημα του Υπουργού Παιδείας περί ανοιχτής πόρτας του γραφείου του.

Υποστηρίξαμε εξ αρχής  ότι  το θέμα «των αντικαταστατών του εαυτού τους» δεν είναι απλά ένα σοβαρό εργασιακό θέμα, αλλά αποδεικνύει ότι το Υπουργείο Παιδείας, στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, τις επόμενες χρονιές δεν θα στελεχώνει τα σχολεία στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων, αλλά με βάση τις οικονομικές οροφές, δυσχεραίνοντας την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη και επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Μελετήσαμε, σχετικά, τις τελευταίες εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη τα πιο κάτω δεδομένα:

  • Την έκκληση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για αναστολή των απεργιακών μέτρων και έναρξη νέου κύκλου αλλά ουσιαστικού διαλόγου του ΥΠΠ με την ΠΟΕΔ, όπως και την έκκληση ΟΛΩΝ των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας στις 26 Οκτωβρίου.
  • Την επιστολή του ΥΠΠ (ημερ.: 26.10.2016) για συνάντηση με την ΠΟΕΔ στα πλαίσια και της παράκλησης της Βουλής για έναρξη ουσιαστικού και εντατικού διαλόγου.
  • Το γεγονός ότι η κοινή γνώμη θα είναι στραμμένη στις κρίσιμες συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στην Ελβετία από τις  7 – 11 Νοεμβρίου.

Αποφασίσαμε να καταθέσουμε προς ψήφιση στο  ΔΣ της ΠΟΕΔ τα πιο κάτω:

  • Αναστολή των απεργιακών  κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔ από την  Παρασκευή 4/11/2016 μέχρι και την Πέμπτη 17/11/2016, έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για σοβαρό και εντατικό διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας. Παράλληλα όμως, η ΠΟΕΔ να συνεχίσει να αναδεικνύει τις θεματικές των εκπαιδευτικών ζητημάτων κάθε εβδομάδα όπως ήταν προγραμματισμένο, δίδοντας το σχετικό κείμενο στη δημοσιότητα και σε αποδέκτες που συνιστούν κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς εταίρους.
  • Δεν αναστέλλεται οποιοδήποτε άλλο μέτρο που αφορά τη μεταρρύθμιση του ΥΠΠ γιατί θεωρούμε πως το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι έτοιμο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ούτε και  ολοκληρωμένες. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί προς τον Υπουργό αλλά και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να γινούν ανεχτές με κανένα τρόπο οι απειλές που δέχθηκε η ΠΟΕΔ και τα μέλη της από τον Υπουργό Παιδείας με πρόφαση σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας.
  • Η ΠΟΕΔ να απαιτήσει από τον ΥΠΠ, Κυβέρνηση και Βουλή να επανεξεταστεί άμεσα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο εργασιακό καθεστώς προχωρώντας σε διόρθωση των αποφάσεών του.
  • Η ΠΟΕΔ, στη συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου με τον Υπουργό Παιδείας, να απαιτήσει ξεκαθάρισμα για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο του διαλόγου:
  • Πώς θα καλύψει τις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς
  • Πώς θα επεκτείνει τα προγράμματα αναλφαβητισμού και αντιμετώπισης της αποκλίνουσας και παραβατικής συμπεριφοράς
  • Πώς θα επεκτείνει το θεσμό του Υπευθύνου Τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, όπως ισχύει στη δημοτική και μέση εκπαίδευση
  • Πώς θα θεσμοθετήσει την αύξηση του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων
  • Πώς θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πρακτικών που ισχύουν σήμερα στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση;
  • Θα  πρέπει επίσης μέσα σε σαφή χρονοδιάγραμμα δύο εβδομάδων και εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017, το ΥΠΠ να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις στην ΠΟΕΔ για  τον τρόπο  επίλυσης των καθαρά εκπαιδευτικών θεμάτων που έχει θέσει η Οργάνωση  προς το ΥΠΠ από το 2015.
  • Η ΠΟΕΔ να δηλώσει ξεκάθαρα προς τον ΥΠΠ  πως σε καμιά περίπτωση αποδέχεται τη διαφοροποίηση των όρων και συνθηκών εργασίας των μελών της στα πλαίσια της όποιας επιτροπής για εξορθολογισμό προτίθεται ο ίδιος να συστήσει.
  • Η ΠΟΕΔ να εγγράψει επίσημα στην ΜΕΠΕΥ θέμα για θεσμοθέτηση και στη Δημοτική Εκπαίδευση όλων όσων παραχωρούνται προς τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης (διδακτικός χρόνος διευθυντικής ομάδας και απλών δασκάλων, συνθήκες εργασίας, απαλλαγές για εξωδιδακτικά καθήκοντα κλπ ) 
  • Η ΠΟΕΔ να απαιτήσει σε ό,τι αφορά στις  συναντήσεις με τον Υπουργό  Παιδείας να τηρούνται πρακτικά ενώ αυτή, αμέσως μετά την όποια συνάντηση, να εκδίδει ανακοίνωση για το αποτέλεσμά της. Τα πρακτικά να κοινοποιούνται και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
  • Σύγκληση του Δ.Σ. ΠΟΕΔ την Πέμπτη 17/11/2016 για αξιολόγηση της κατάστασης.           Αν δεν διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στις συναντήσεις για τα πιο πάνω θέματα, να γίνει άμεση επαναφορά των απεργιακών μέτρων που αναστέλλονται μέχρι και τις 17/11/2016, με ολοκλήρωση των στάσεων εργασίας και στις υπόλοιπες Επαρχίες, στις 23/11/2016, 30/11/2016 και 7/12/2016. Παράλληλα, η Οργάνωση θα πρέπει να μελετήσει και τη λήψη οποιωνδήποτε άλλων επιπρόσθετων δυναμικών μέτρων αντίδρασης».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ.

Actions: E-mail | Permalink |