13
Επιστολή του Υποψήφιου Πρόεδρου Γιώργου Λιλλήκα προς ΠΟΕΔ
7 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΜΑ: Θέσεις Υποψηφίου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Λιλλήκα στα ζητήματα που έθεσε η ΠΟΕΔ

Αγαπητοί φίλες και φίλοι
Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ,

Σε απάντηση των επιστολών σας ημερ. 18 Δεκεμβρίου 2012 και 28 Ιανουαρίου 2013 και σε συνέχεια της συνάντησης που είχα με τη Γραμματεία της Οργάνωσης σας στις 19 Δεκεμβρίου 2012, αποστέλλω συνοπτικά τις θέσεις μου στα όσα θέσατε και τα όσα συζητήσαμε στη συνάντησή μας.
Όπως αποδείχτηκε και με την όλη εξέλιξη στα ζητήματα του δημόσιου χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών μέχρι στιγμής διαφαίνεται πως το χρέος οδηγείται στο να είναι μη βιώσιμο. Το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει και πολύ δύσκολα θα υπάρξει δανειακή σύμβαση με μη δυσχερείς όρους. Σε ό, τι αφορά την κρατική κυριαρχία αλλά και το επιτόκιο δανεισμού αυτά είναι άγνωστο πως θα ορίσουν το πλαίσιο διαχείρισης του μνημονίου. Συνεπώς παραμένει έντονος προβληματισμός για τις δυνατότητες της Κύπρου διαχείρισης των οικονομικών της πόρων και του φυσικού της πλούτου.
Από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε, και αν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του θα το υλοποιήσουμε, πως υπάρχει ο σχεδιασμός και η δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων του Φυσικού Αερίου με τρόπο ορθολογιστικό, έτσι ώστε η Κύπρος να εξέλθει από την οικονομική κρίση που μαστίζεται, χωρίς ο λαός της να υποστεί τη φτώχεια. Αντίθετα με οργανωμένες και στοχευμένες ενέργειες να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οικονομικά προβλήματα, να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να δοθεί ώθηση στην οικονομία, σε όλους της τους τομείς. Την ίδια ώρα θα διασφαλιστεί η κατάλληλη μακροπρόθεσμη διαχείρισή του ΦΑ, έτσι ώστε από τη μια να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις ένα κοινωνικό κράτος, που θα μεριμνά για τους πολίτες του και από την άλλη να διασφαλίζει το μέλλον των επόμενων γενεών.
Το μεγάλο πρόβλημα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κράτους, που άλλωστε αποτελεί και μια από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μέρος της συνολικής μας πρότασης για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προωθήσουμε στην εσωτερική διακυβέρνηση. Θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, εκεί όπου δεν υπάρχουν αλλά θα εφαρμοστούν και άμεσα οι υφιστάμενες έτσι ώστε όλοι να συνεισφέρουν αυτά που τους αναλογούν. Στόχος είναι η εμπέδωση του αισθήματος ευθύνης απέναντι στην Πολιτεία αλλά και του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε σχέση με τα ειδικά θέματα που θέτει η ΠΟΕΔ, διαβεβαιώνω, αρχικά, πως τα ζητήματα Παιδείας αλλά και ζητήματα που άπτονται των εργασιακών συνθηκών και όρων των εκπαιδευτικών θα αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης και διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς και μέσα από το διάλογο θα επιδιώκεται η διαμόρφωση των καταλληλότερων λύσεων.
Πεποίθησή μας είναι πως το Κράτος επιβάλλεται να επενδύει στην Εκπαίδευση και στην Παιδεία, γιατί μέσα από αυτές τις πολιτικές επιτυγχάνουμε την κοινωνική πρόοδο, την κοινωνική συνοχή και δημιουργούμε τον χρηστό πολίτη.
Δεν θα πρέπει το Δημόσιο Σχολείο να αφεθεί να γονατίσει από τον υπερπληθυσμό, τόσο στη σχολική μονάδα όσο και στα τμήματα. Αντίθετα θα επιδιωχθεί με προγραμματισμένες και συγκεκριμένες ενέργειες αυτό να στηριχθεί τόσο σε θέματα υποδομής όσο και στο ζήτημα του αριθμού των παιδιών.
Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση με τη συναίνεση της Πολιτείας πήρε το δρόμο της σχετικά με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα. Το όλο εγχείρημα, όμως, θα τύχει αξιολόγησης για το τι έγινε μέχρι σήμερα και με προσεγμένα βήματα θα προωθήσουμε την ολοκλήρωσή του, παρακολουθώντας το συνεχώς και επιδιώκοντας το καλύτερο για τον ελληνοκύπριο μαθητή, σε ό, τι αφορά την ταυτότητά του, τις ανάγκες του και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Μεγάλα κεφάλαια όπως:
1. Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού,
2. Σύστημα διορισμού,
3. Διαδικασία προαγωγών,
4. Δημόσια και Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση (Επέκταση της, υποδομή, προϋπολογισμοί κ.α.),
5. Ειδική Εκπαίδευση,
6. Προαιρετικό και Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο
7. Διοίκηση της σχολικής μονάδας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος
περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της διακυβέρνησής μας. Μέσα από ισότιμο διάλογο με τους εκπαιδευτικούς εταίρους θα προωθήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν το καλύτερο πλαίσιο μάθησης για τα παιδιά και διδασκαλίας, ανέλιξης και συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Στόχος μας το υψηλότερο δυνατό επίπεδο παρεχόμενης Εκπαίδευσης για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Σε σχέση με την πρόνοια στο Μνημόνιο Συναντίληψης για την αύξηση μιας διδακτικής ώρας στον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών διευκρινίζουμε τα εξής:
- Το Μνημόνιο κακώς συνομολογήθηκε χωρίς να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και η οριστικοποίηση του χρέους της Κύπρου.
- Προχώρησαν στην ψήφιση σειράς νόμων λανθασμένα, αφού δεν είναι γνωστό το ύψος των ελλειμμάτων και των αναγκών και ούτε έγινε σφαιρική μελέτη των δυνατών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος.
- Ειδικά για την πρόνοια για αύξηση του διδακτικού τρόπου, αφού αυτή αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, δεσμευόμαστε ότι στη βάση των πιο πάνω θα μελετήσουμε το όλο ζήτημα εξ’ υπαρχής, θα γίνει διάλογος με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, θα διερευνήσουμε το γιατί τέθηκε και πώς προέκυψε και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Υπάρχουν οι τρόποι και θα τους εφαρμόσουμε, έτσι ώστε να αποφευχθεί η έξοδος των εκπαιδευτικών στην ανεργία και η αποψίλωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ειδικά για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέση μας είναι πως δεν μπορεί να διαφοροποιηθούν οι όροι του ανεξάρτητα από την εξέλιξη στη διαμόρφωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ΓεΣΥ καθυστέρησε αδικαιολόγητα και είναι εκτός λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης η εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων από το σύστημα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη απλά για λόγους οικονομικής περισυλλογής.
Στα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν από τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ και αφορούν τις συνιστώσες του Κοινωνικού Κράτους, δηλώνουμε υπεύθυνα πως πολιτική μας είναι η ισορροπία ανάμεσα στο Κράτος Πρόνοιας και την ανάπτυξη, έτσι ώστε να διατηρηθεί αλλά και να διευρυνθεί η κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα να επιτευχθεί η έξοδος από την οικονομική κρίση χωρίς να οδηγηθεί ο απλός πολίτης στην εξαθλίωση αλλά με το να του διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής που δικαιούται.

Actions: E-mail | Permalink |