Αξιότιμε Κύριε,
Εν έτει 2010, η Κύπρος δεν μπορεί παρά να κατανοεί πλήρως την ανάγκη στήριξης των αλλοδαπών μαθητών στα πλαίσια μιας κοινωνίας που ολοταχώς τείνει να λαμβάνει πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Είναι ανάγκη να αγκαλιάσουμε τους μαθητές που προέρχονται από ξένα πολιτισμικά περιβάλλοντα και να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν σε ένα ξένο – για τους ίδιους – περιβάλλον, όπως το κυπριακό.
Δεν ξεχνούμε πως η γλώσσα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή προσαρμογή και την ανάπτυξη των παιδιών αυτών στη νέα κοινωνία που βρέθηκαν είτε ως παιδιά οικονομικών μεταναστών είτε ως παιδιά πολιτικών προσφύγων κλπ. Επιπλέον έχουμε υπόψη πως τα παιδιά αυτά δεν είναι στο νησί μας ως άτομα διερχόμενα, αλλά πολύ πιθανό ως μόνιμοι, πλέον, κάτοικοι του τόπου μας.
Παρόλο που η στήριξη των παιδιών αυτών δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το θέμα της πρόσκτησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά περικλείει και πολλά άλλα θέματα, θεωρούμε τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής αλλόγλωσσων μαθητών στα σχολεία μας ως μια πολύ καλή αφετηρία, η οποία και θα πρέπει να τεθεί από την αρχή σε στέρεη βάση και να εφαρμοστεί, θεσμοθετημένα, με σαφή κριτήρια και ξεκάθαρες οδηγίες προς όλους, που να μην επιδέχονται αμφισβητήσεις ή διαφορετικές ερμηνείες. Ήδη έγιναν θετικά βήματα από το ΥΠΠ, τα οποία, ωστόσο, χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω, για να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα αλλόγλωσσα παιδιά.
Γι’ αυτό, είναι σημαντικό για την ΠΟΕΔ να τεθούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τα τμήματα αυτά :
Προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων Υποδοχής:
1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με έμφαση στη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
2. Παραγωγή υλικού για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας : βιβλία, λογισμικό.
3. Λειτουργία Τμημάτων Υποδοχής σε καθημερινή βάση και εκ παραλλήλου με τη λειτουργία των κανονικών τμημάτων του σχολείου. Κάθε αλλόγλωσσο παιδί ανήκει σε τμήμα του σχολείου και ενσωματώνονται στο Τμήμα Υποδοχής δυο σαραντάλεπτα την ημέρα.
4. Τα Τμήματα Υποδοχής να οργανώνονται με βάση τα εξής κριτήρια:
4.1. Ηλικία μαθητή.
4.2. Επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας (μηδενικό επίπεδο, ελάχιστη γνώση κλπ). Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από δοκίμιο ελληνομάθειας (γραπτή και προφορική εξέταση).
4.3. Μέγιστος αριθμός αλλόγλωσσων παιδιών σε Τμήμα Υποδοχής.
4.4. Αριθμός διδακτικών περιόδων ανά Τμήμα (10 περίοδοι).
5. Ηλικία μαθητών:
Τα παιδιά τίθενται σε Τμήμα Υποδοχής από την Α΄ μέχρι την ΣΤ΄ τάξη.
6. Τα παιδιά με βάση τα κριτήρια 4.1. και 4.2. χωρίζονται σε δυο ομάδες και ενίοτε σε τρεις, εκεί και όπου ο αριθμός των αλλόγλωσσων μαθητών είναι πολύ μεγάλος και εξ ανάγκης δημιουργούνται πέραν των δυο Τμημάτων Υποδοχής.
7. Κάθε Τμήμα Υποδοχής μπορεί να δεχτεί από 1-8* παιδιά. Πέραν των 8 παιδιών της ίδιας κατηγορίας (ίδιου επιπέδου) χωρίζεται σε δυο Τμήματα.
*Ο αριθμός 8 δικαιολογείται ως εξής: Τα παιδιά αυτά έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, συστηματικά και με προσαρμογή στις δικές τους εκπαιδευτικές ανάγκες, μόνο 80 λεπτά την ημέρα. Ως εκ τούτου, αν το Τμήμα Υποδοχής λειτουργεί με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργείται. Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει εύλογο χρόνο στη διάθεσή του για να μιλήσει, να ανατροφοδοτηθεί, να ασχοληθεί μαζί του ο δάσκαλος του Τμήματος Υποδοχής κ.ο.κ.
Ο αριθμός 1 δικαιολογείται ως εξής: Καμιά αναπτυγμένη κοινωνία δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από έστω και ένα παιδί το δικαίωμα να μορφωθεί, να ενσωματωθεί, να αναπτυχθεί σε μια κοινωνία που το φιλοξενεί και που πιθανό να γίνει η νέα του πατρίδα.
8. Κάθε αλλόγλωσσο παιδί φοιτά σε Τμήμα Υποδοχής τουλάχιστο για δυο χρόνια. Αν θα επεκταθεί η παραμονή σε Τμήμα Υποδοχής και πέραν των δύο χρόνων, κρίνεται στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς από κλιμάκιο που αποτελούν ο οικείος επιθεωρητής, ο διευθυντής του σχολείου, ο δάσκαλος του Τμήματος Υποδοχής, καθώς και ο δάσκαλος του κανονικού τμήματος. Η όλη αξιολόγηση γίνεται με βάση συγκεκριμένα σταθμισμένα δοκίμια ελληνομάθειας.
9. Κάθε Τμήμα Υποδοχής έχει σταθερό χώρο (αίθουσα) όπου γίνεται η διδασκαλία.
10. Η διδασκαλία καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται από τον ίδιο εκπαιδευτικό.
11. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο θεσμός αυτός θα πρέπει με το τέλος της σχολικής χρονιάς να προγραμματίζονται τα σχετικά Τμήματα. Μαθητές που εγγράφονται κατά τη διάρκεια του έτους ενσωματώνονται στο κατάλληλο γι’ αυτά Τμήμα Υποδοχής και όπου υπάρξει ανάγκη δημιουργείται νέο Τμήμα (προκειμένου για περιπτώσεις προσέλευσης στο σχολείο μεγάλου αριθμού παιδιών, που δικαιολογούν μια τέτοια εξέλιξη).
12. Παρόμοια πολιτική σ’ ό,τι αφορά τα αλλόγλωσσα πρέπει να εφαρμόζεται και στα νηπιαγωγεία όπου, είτε να παραχωρείται ενισχυτικός χρόνος, κατ’ αναλογία, είτε η παρουσία αλλόγλωσσων παιδιών σε τάξεις νηπιαγωγείων να λαμβάνεται υπόψη σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των παιδιών στα τμήματα αυτά. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔ πιστεύει πως η ανάγκη περαιτέρω στήριξης και ενασχόλησης της νηπιαγωγού με τα παιδιά αυτά προϋποθέτει τμήματα με μικρότερο αριθμό παιδιών σε σχέση με τμήματα που αποτελούνται από αμιγώς γηγενή μαθητικό πληθυσμό.
13. Ο όλος σχεδιασμός προγράμματος ενσωμάτωσης αλλόγλωσσων παιδιών συνεπάγεται και την εμπλοκή της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Τα παιδιά αυτά, προερχόμενα από ένα διαφορετικό γλωσσικό/πολιτισμικό περιβάλλον έχουν ανάγκη ποικίλης στήριξης.
14. Στόχος είναι η ομαλή ενσωμάτωση των ξενόγλωσσων παιδιών στο δικό μας περιβάλλον και όχι η αφομοίωσή τους. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά αυτά έχουν ένα δικό τους πολιτισμικό θησαυρό που θα πρέπει να τον σεβόμαστε και να τον ενισχύουμε. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως είναι αναγκαία η ανάπτυξη προγραμμάτων που θα στηρίζουν τα παιδιά αυτά και στον τομέα της ενίσχυσης της δικής τους μητρικής γλώσσας και πολιτιστικής προέλευσης.
15. Στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας των σχολείων που υποδέχονται αλλόγλωσσους μαθητές θα πρέπει να διατίθεται αριθμός ωρών για μεταφραστές και άλλους διερμηνείς. Τούτο μπορεί να γίνεται μέσω των Επιμορφωτικών Κέντρων. Οι διερμηνείς αυτοί θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην ενημέρωση των ξένων γονιών, στη μετάφραση εγγράφων και άλλων επιστολών του σχολείου που πρέπει να γνωστοποιούνται στους μαθητές και τους γονείς τους κλπ.
16. Τα Επιμορφωτικά Κέντρα πρέπει να αξιοποιούνται και για σκοπούς παροχής δωρεάν μαθημάτων σε γονείς αλλόγλωσσων μαθητών.
Με τιμή,
Δημήτρης Μικελλίδης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Πρόεδρος Γ. Γραμματέας
|