04

Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου, 2017

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Μέσω Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Λευκωσία

 

Θέμα: Υλοποίηση Πολιτικής για Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών

Έντιμε κύριε,

Η αναγκαιότητα της εφαρμογής, με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών αποτελεί βασική θέση της Οργάνωσης και επιδίωξή μας είναι να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν στην πράξη οι εισηγήσεις μας και η σχολική χρονιά 2017-2018. Αυτό θα πρέπει να  αποτελέσει σταθερό βήμα για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής, η οποία, ασφαλώς, θα αξιολογείται και θα βελτιώνεται εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο ενισχύοντας, έτσι, την προσπάθεια συνεχούς, ουσιαστικής και ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στις 22 Αυγούστου 2017 και της επιστολής που λάβαμε στις 29 Αυγούστου 2017 (Αρ. Φακ: 7.3.15.8/3) για το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι σε σχέση με την τελική θέση της ΠΟΕΔ, προκειμένου να υλοποιηθεί σωστά η Πολιτική για Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών την προσεχή σχολική χρονιά 2017-18, σημειώνουμε, κυρίως, τα ακόλουθα:

1.  Ο αριθμός των σχολείων που σε προαιρετική βάση και μετά από απόφαση του διδασκαλικού συλλόγου θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης του ΠΙΚ δεν μπορεί να υπερβεί τα 15 σχολεία παγκύπρια. Βάσει της Αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής που έγινε τη σχολική χρονιά 2015-16 διαπιστώθηκε και καταγράφηκε η επιβάρυνση στη λειτουργία της σχολικής μονάδας από την εφαρμογή του εν λόγω Προγράμματος, η οποία επιβάλλεται να απαβλυνθεί. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να παραχωρηθούν τουλάχιστον 2 περίοδοι στον Συντονιστή Βοηθό Διευθυντή του Προγράμματος. Επιπλέον στο κάθε σχολείο θα πρέπει να παραχωρηθεί αριθμός διδακτικών περιόδων που θα συμφωνηθούν ανάλογα και με τον τύπο του σχολείου, ο οποίος θα αξιοποιηθεί από τη σχολική μονάδα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Προγράμματος. Η αναγκαιότητα και η αξιοποίηση του χρόνου αυτού θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης Εφαρμογής της Πολιτικής για Επαγγελματική Μάθηση και θα ληφθούν ανάλογα με αυτή οι δέουσες αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια.

2. Ο συνολικός χρόνος που έχει ζητηθεί και εγκριθεί για το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Μάθησης (περίπου 80 περίοδοι) θα πρέπει να διατεθεί, βάσει των παραμέτρων που θέτουμε πιο πάνω ως ΠΟΕΔ. Η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί θα αφορά τη σχολική χρονιά 2017-2018 και κατά τη διάρκεια της θα πρέπει να καταγραφούν οι απαιτήσεις της εφαρμογής του Προγράμματος στις σχολικές μονάδες καθώς επίσης και ο επιπρόσθετος φόρτος εργασίας, έτσι ώστε, αυτά, να ληφθούν υπόψη για την περαιτέρω επέκταση και εφαρμογή του Προγράμματος τις επόμενες σχολικές χρονιές και για την οριστική θεσμοθέτησή του.

3. Η ΠΟΕΔ σημειώνει με ικανοποίηση τις σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του Προγράμματος που έγιναν από την πλευρά του ΠΙΚ, βάσει των διαπιστώσεων της Αξιολόγησης που έγινε και αναμένει ότι το ΥΠΠ θα συμβάλει με θετική διάθεση και εμπράκτως στην εφαρμογή του Προγράμματος στις σχολικές μονάδες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Επιβάρυνση, που οξύνεται εξαιτίας της στασιμότητας που εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των σχολείων και την εύρυθμη λειτουργία τους, όπως:

  • η ολοκλήρωση της υλοποίησης του θεσμού του υπεύθυνου τμήματος στη δημοτική εκπαίδευση και η επιβαλλόμενη επέκτασή του στην προδημοτική και ειδική εκπαίδευση.
  •  η θεσμοθέτηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας και η αύξηση του διοικητικού της χρόνου στη δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση.
  • η αποτελεσματική πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση της αποκλίνουσας/παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών με την ενίσχυση των δομών και των υποστηρικτικών μηχανισμών για όλες τις σχολικές μονάδες στη βάση των αναγκών τους και των ιδιαιτεροτήτων τους.
  •  η ανάγκη για οριστική θεσμοθέτηση αναγκαίων πολιτικών που παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια (Τ.Π.Ε., αναθεώρηση της πολιτικής για την διαχείριση των αλλόγλωσσων παιδιών και η επέκτασή της στην προδημοτική εκπαίδευση βάσει των δεδομένων των τελευταίων χρόνων, κ.ά.).

4. Σε σχέση με το Ενιαίο Σχέδιο Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας παρόλο που το θεωρούμε ως θετική εξέλιξη, αφού με αυτό η κάθε σχολική μονάδα θα ασχοληθεί συστηματικά με τον σημαντικότερο στόχο που θα θέσει η ίδια ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της, σημειώνουμε ότι η άμεση διασύνδεση του που επιχειρείται από το ΥΠΠ με το Σχέδιο Επαγγελματικής Μάθησης, δεν γίνεται αποδεκτή από την ΠΟΕΔ.

Αναμένουμε ότι μέχρι την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017 θα έχουμε τη θετική γραπτή ανταπόκριση σας στα πιο πάνω θέματα που σημειώνουμε, έτσι ώστε η Οργάνωση να επανεξετάσει τη θέση της σε σχέση με την υλοποίηση του Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών στο προσεχές ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017, με σκοπό να συναινέσει στην εφαρμογή του Προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΠΟΕΔ θα εξαναγκαστεί δυστυχώς να διατηρήσει μέτρα για το θέμα, καλώντας τα μέλη της να μην δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή/και πληροφορίες. Διατελούμε,   

 

 

                                                     Με τιμή,

 

    Ο Πρόεδρος,                                                                     Ο Γ. Γραμματέας,

 

 Φίλιος Φυλακτού                                                                Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |