04

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου, είναι ένα σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και να προωθήσουμε τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και της UNESCO που αναφέρονται, κυρίως, στη θέση και στο κύρος  των εκπαιδευτικών (1966), καθώς επίσης τις συστάσεις της UNESCO σε σχέση με το διδακτικό προσωπικό της ανώτερης εκπαίδευσης (1997). Συνοδευόμενες και από τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την προώθηση ιδανικών συνθηκών εργασίας και επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της πρώιμης παιδικής ηλικίας, τα εργαλεία αυτά καθορίζουν τα διεθνή επίπεδα για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού .

Το θέμα για την φετινή επέτειο της παγκόσμιας μέρας του εκπαιδευτικού αναφέρεται στην «Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας και ελευθερίας στη διδασκαλία». Φέτος, η παγκόσμια μέρα εκπαιδευτικών συμπίπτει με την 20η επέτειο της σύστασης της UNESCO που αναφέρεται στο κύρος  του διδακτικού προσωπικού στην ανώτερη εκπαίδευση.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του σημαντικού αυτού εργαλείου της UNESCO, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της ανώτερης εκπαίδευσης. Στοιχεία από έρευνες της Education International και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η επαγγελματική θέση, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του ακαδημαϊκού, καθώς και του υπόλοιπου προσωπικού παραμένουν, γενικά, παραμελημένες. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι άσχημες και αβέβαιες συνθήκες εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, σημαντικές αρχές, όπως η ακαδημαϊκή ελευθερία, η αυτοδιάθεση και η συναδελφικότητα καταπατούνται με διάφορους τρόπους. Οι θεμελιώδεις αυτές αρχές δεν είναι μόνο σημαντικές για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη διδασκαλία και την έρευνα, αλλά και για την πρόοδο της ανθρωπότητας και την συνεχή εξέλιξή της.

Πολλοί εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες  σε πάρα πολλές χώρες. Οι συγκρούσεις,  ο βίαιος εξτρεμισμός και η πολιτική επέμβαση, συνεχίζουν, όχι μόνο να θέτουν τη ζωή των εκπαιδευτικών σε κίνδυνο, αλλά και να εμποδίζουν την επαγγελματική τους αυτονομία καθώς και το δικαίωμα στη διδασκαλία. Οι αυστηροί εξωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου και η επιβολή προκαθορισμένων μεθόδων διδασκαλίας και σχεδίων μαθήματος, που προωθούνται από ένθερμους υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη θέση και το κύρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.

Αυτή η αρνητική τάση πρέπει να αντιστραφεί. Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι υπάρχει σεβασμός απέναντι στους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να τους ενδυναμώνουν με κάθε τρόπο προκειμένου να ασκούν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το λειτούργημά τους. Η εκτίμηση και ο σεβασμός στους εκπαιδευτικούς συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών αλλά και όλου του προσωπικού που απασχολείται στην εκπαίδευση, αποδεικνύεται πρωτίστως με τη διασφάλιση ανάμεσα σε πολλά άλλα, καλών συνθηκών εργασίας σε ασφαλή και υγιή εργασιακά περιβάλλοντα, με επαγγελματική αυτονομία, συνεργασία, ακαδημαϊκή ελευθερία, υψηλής ποιότητας αρχική επιμόρφωση και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και υποστήριξη.

Η Education International παροτρύνει όλες τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών αρχών γενικά σε κάθε κράτος, την UNESCO , το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και άλλους φορείς για να τιμήσουν τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικών και την 20η επέτειο της σύστασης της UNESCO που αφορά τις συνθήκες εργασίας και το κύρος του προσωπικού στην ανώτερη εκπαίδευση.

Οι φωνές των εκπαιδευτικών διακηρύττοντας τις πιο πάνω θεμελιώδεις αρχές ως προς το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, πρέπει να ακουστούν σε ολόκληρο τον κόσμο την 5η Οκτωβρίου υπενθυμίζοντας στις κυβερνήσεις των κρατών την υποχρέωση τους να διαφυλάξουν και να βελτιώσουν το κύρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού με  την εξασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των συστάσεων της UNESCO και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τους εκπαιδευτικούς. Ενωμένοι όλοι, ας τιμήσουμε την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικών και την 20η επέτειο της υιοθέτησης της σύστασης της UNESCO που αφορά τη θέση και το κύρος του προσωπικού της ανώτερης εκπαίδευσης .

Όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικών και ενώνοντας τις φωνές μας σε όλο τον κόσμο, μπορούμε να ασκήσουμε πιέσεις στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα και από τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας και ελευθερίας στη διδασκαλία οικοδομώντας έτσι, βιώσιμες και δημοκρατικές κοινωνίες.

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ-ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |