23

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου, 2018

ΕΠΕΙΓΟΝ

                                                              

Διευθύντριες/Διευθύνουσες

και Προσωπικό

Νηπιαγωγείων

Θέμα: Απόφαση ΔΣ ΠΟΕΔ για Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Προσχολικής Εκπαίδευσης 2017-2018 (Β΄Φάση), στη βάση του Αναλυτικού Προγράμματος Προσχολικής Εκπαίδευσης 3-6 ετών.

Αγαπητές συναδέλφισσες,

Σε συνέχεια της επείγουσας εγκυκλίου που απέστειλε η ΠΟΕΔ με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2017 για το πιο πάνω θέμα και μετά τη συνάντηση που είχε η Οργάνωση με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, το ΔΣ της ΠΟΕΔ αφού συζήτησε διεξοδικά όλα τα νέα δεδομένα που είχε ενώπιον του αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Η αναστολή του εν λόγω προγράμματος, το οποίο είναι προαιρετικό, αίρεται και η συγκεκριμένη επιμόρφωση θα ολοκληρωθεί για τη φετινή χρονιά και μόνο σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε. Ως εκ τούτου οι νηπιαγωγοί που επιθυμούν να το ολοκληρώσουν, σε προαιρετική πάντοτε βάση, μπορούν να το πράξουν.
  2. Η ΠΟΕΔ τονίζει εμφατικά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υποκαθιστά την υποχρέωση του ΥΠΠ για καθολική ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση όλων ανεξαίρετα των νηπιαγωγών σε όλες τις θεματικές του Αναλυτικού Προγράμματος που έχει διαμορφωθεί. Ο τρόπος, ο χρόνος και γενικά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν μεταξύ του ΥΠΠ και της ΠΟΕΔ στο αμέσως επόμενο διάστημα και όλα τα σχετικά θα ανακοινωθούν έγκαιρα.
  3. Σχετικά με τη συνέχιση του προαιρετικού, για φέτος, προγράμματος η ΠΟΕΔ ξεκαθαρίζει ότι έχουν ενημερωθεί, ήδη, από το ΥΠΠ οι επιμορφωτές/τριες για τον τρόπο αντιμετώπισης των νηπιαγωγών που συμμετέχουν και κυρίως, όσον αφορά στις απαιτήσεις του προγράμματος (ετοιμασία υλικού κ.ά.), αυτές, είναι καθαρά σε προαιρετική βάση, ιδιαίτερα η παραγωγή οποιουδήποτε υλικού, η οποία δεν θεωρείται ως προϋπόθεση υλοποίησης του προγράμματος.  
  4. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη προαιρετική επιμόρφωση δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στο ΥΠΠ και την ΠΟΕΔ κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά όπως γίνεται για όλες τις επιμορφωτικές δράσεις που θα γίνουν κάθε επόμενη σχολική χρονιά, θέμα το οποίο έθεσε έντονα η ΠΟΕΔ και απαίτησε από το ΥΠΠ όπως η οποιαδήποτε επιμόρφωση θα γίνεται από εδώ και πέρα μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΔ και θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι που από κοινού έχουν καθοριστεί:
  • καθολική επιμόρφωση σε όλες τις θεματικές ενότητες,  
  • χρόνος και διάρκεια επιμορφώσεων,
  • ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση όλων των νηπιαγωγών ακόμα και όσων εργάζονται σε μονοθέσια με συγκεκριμένες διευθετήσεις που θα καθοριστούν έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων,
  • απαραίτητη αύξηση συμβούλων προδημοτικής εκπαίδευσης σε όλες τις θεματικές,
  • αξιοποίηση του διήμερου εκπαιδευτικού.

Παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά με τις πιο πάνω αποφάσεις όλα τα μέλη του προσωπικού των νηπιαγωγείων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |