17

Λευκωσία, 16 Μαΐου, 2018

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Λευκωσία

 

Θέμα: Ασφάλεια και Υγεία στις σχολικές μονάδες

Έντιμε κύριε,

Η ΠΟΕΔ έχει επανειλημμένα απευθυνθεί με επιστολές της προς το Υπουργείο Παιδείας για τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το πιο πάνω θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ζήτημα που έχουμε θέσει εδώ και τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια χωρίς να λάβουμε οποιαδήποτε απάντηση ή διευκρίνιση είναι αφενός μεν κατά πόσο η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και εκτίμηση κινδύνων σε μια σχολική μονάδα και γενικά οι υποδομές, πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας, αφετέρου δε σε ποιο βαθμό μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κρίνουν τη σοβαρότητα του τραύματος ενός παιδιού.    

Μετά το θλιβερό περιστατικό με τον θάνατο του δεκάχρονου μαθητή μας που συγκλόνισε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, όπως έχετε κι εσείς δηλώσει μέσα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, το θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στις σχολικές μονάδες χρήζει άμεσης επαναξιολόγησης, γιατί παρουσιάζει πολλές ασάφειες και αδιευκρίνιστα ζητήματα που επιβάλλεται, να ξεκαθαριστούν και να διασαφηνιστούν άμεσα.

Αυτό, αποτελεί, άλλωστε, απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και του διδασκαλικού κόσμου ο οποίος καλείται, να διαχειριστεί καθημερινά τέτοια σοβαρά θέματα. Απώτερος σκοπός της προσπάθειάς μας είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες και πολύ ξεκάθαρες οδηγίες για όλα αυτά τα θέματα το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, πρωτίστως, η ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες. Την ίδια ώρα, ως Εκπαιδευτική/Συνδικαλιστική Οργάνωση έχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε τους μαθητές και τα μέλη μας από τέτοια ζητήματα που καθημερινά ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων.

Ήδη ως ΠΟΕΔ, έχουμε συγκροτήσει εξειδικευμένες ομάδες (Διευθυντών, Νηπιαγωγών, Ειδικών Εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών που έχουν εξειδίκευση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής κ.ά.) οι οποίες σε συνεργασία με το ΔΣ της ΠΟΕΔ μελετούν εμβριθώς και σφαιρικώς τόσο τα ισχύοντα όσο και όσα αναδύθηκαν αυτές τις μέρες. Στόχος μας είναι να υποβάλουμε προς εσάς συγκεκριμένα υπομνήματα με εισηγήσεις, ερωτήματα, απορίες, διευκρινίσεις κ.ά. σε μια προσπάθεια από κοινού να επαναπροσδιορίσουμε και να επικαιροποιήσουμε το πλαίσιο της Ασφάλειας και Υγείας στις σχολικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, θα απευθυνθούμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Νομοθετικό Σώμα, Πολιτικά Κόμματα, Συνομοσπονδίες Γονέων, Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Υπουργείο Εργασίας, κ.λπ. έτσι ώστε η όλη προσπάθεια να εμπλουτιστεί με τις απόψεις τους και να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα προς όφελος των παιδιών μας.

Έντιμε κύριε,

Θεωρούμε επιβεβλημένο, τις αμέσως επόμενες μέρες, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 21 Μαΐου 2108 το Υπουργείο Παιδείας να δώσει ξεκάθαρες γραπτές απαντήσεις μέσω εγκυκλίου προς τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων στα πιο κάτω επείγοντα, στην παρούσα φάση, ζητήματα:

  1. Το ΥΠΠ θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσει λεπτομερείς ελέγχους βάσει όλων των προδιαγραφών που διέπουν τη λειτουργία σχολείων (περιφράξεις, ύψος παραθύρων, είδος γυαλιών στα παράθυρα ύψος καγκέλων, κλιμακοστάσια, σκαλιά, σημάνσεις και πολλά άλλα) και να δώσει πιστοποιητικά καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία, προβαίνοντας ταυτόχρονα στις σχετικές βελτιώσεις εκεί και όπου χρειάζονται.
  2. Τα γήπεδα αθλοπαιδιών με τα υφιστάμενα υποστρώματα (πρέμιξ, χώμα, χαλίκια), τις ακάλυπτες μεταλλικές δοκούς για την καλαθόσφαιρα, το ποδόσφαιρο, τη χειροσφαίριση κ.λπ. είναι κατάλληλα για τη διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αλλά και γενικότερα για να παίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων; Πληρούν τις προδιαγραφές του ΥΠΠ; Ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές, συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές; Ζητούμε από το ΥΠΠ να αποστείλει στα σχολεία, ανάλογα με το τι διαθέτουν, σχετικές οδηγίες ή πιστοποιητικά καταλληλόλητας ή μη σε καθένα από αυτά.
  3.  Σε ποιες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί τηρώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία που, μέχρι σήμερα προβλέπεται, θα καλούν το ασθενοφόρο για τις περιπτώσεις τραυματισμού των παιδιών; Ισχύει η δική σας προφορική οδηγία που δημόσια δόθηκε για κλήση του ασθενοφόρου σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις;
  4.  Ποιος αποφασίζει σε μια σχολική μονάδα για τις περιπτώσεις τραυματισμού παιδιών ως προς τη διαδικασία εκτίμησης της σοβαρότητας και διαχείρισης του περιστατικού, ποια είναι ή θα είναι η κατάρτιση του ατόμου αυτού σε τέτοια θέματα, τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που για κάποιους λόγους απουσιάζει από το σχολείο, τι γίνεται στις περιπτώσεις μονοθέσιων νηπιαγωγείων; Εισηγούμαστε την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  5.  Όσον αφορά τις σχολικές αίθουσες, πόσα τετραγωνικά μέτρα προβλέπεται να υπάρχουν για κάθε παιδί και με ποια φόρμουλα υπολογίζονται συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου της τάξης, θρανίων, πάγκων, Η/Υ, κ.λπ.); Ο αριθμός των παιδιών που τοποθετούνται σε μια τάξη (με ανώτατο όριο τα 25 παιδιά) γίνεται σύμφωνα και με το τι προβλέπεται για τα τετραγωνικά μέτρα των αιθουσών στις σχολικές μονάδες; Στις περιπτώσεις λυόμενων αιθουσών υπάρχει νομική κάλυψη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές; Ζητούμε από το ΥΠΠ για κάθε περίπτωση να εκδίδει ανάλογη εγκύκλιο με οδηγίες, διαβεβαιώσεις για τη χρήση της. Στις έκτακτες περιπτώσεις που το ΥΠΠ έχει εγκρίνει 26ο ή ακόμη και 27ο παιδί για φοίτηση σε ένα τμήμα έχει λάβει ή λαμβάνει υπόψη του τις προδιαγραφές για τα τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή/τρια;
  6.  Σχετικά με το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, υπάρχει καθορισμένη απόσταση που θα πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός από τα παιδιά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων; Αν υπάρχει, ποια είναι αυτή; Υπάρχει καθορισμένος αριθμός παιδιών ανά ομάδα που θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στα διάφορα ομαδικά παιχνίδια; Οι αθλοπαιδιές επιτρέπονται μόνον όταν προβλέπεται συγκεκριμένα στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος για την κάθε τάξη; Το κάθε μάθημα περιλαμβάνει αυστηρά τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται στον Εβδομαδιαίο/Δεκαπενθήμερο Προγραμματισμό του εκπαιδευτικού και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες μιας σχολικής μονάδας; Παρακαλούμε όπως το όλο ζήτημα του μαθήματος Φυσικής Αγωγής τύχει άμεσα μελέτης έτσι ώστε να δοθούν εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο συγκεκριμένες οδηγίες.
  7.  Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών για δραστηριότητες που γίνονται εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας του σχολείου (σχολικές εκδηλώσεις, παρελάσεις, εκδρομές, επισκέψεις κλπ), θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται;
  8.  Σε ότι αφορά τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, ποιος φέρει την νομική ευθύνη στην περίπτωση συμβάντων που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο.

Όλα τα πιο πάνω θέματα που θέτουμε καθώς και πολλά αλλά που δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν στην συγκεκριμένη επιστολή, είναι εξαιρετικά κρίσιμα και αναμένουμε τόσο εμείς όσο και ολόκληρη η κοινωνία με αγωνία, τις απαντήσεις και απαραίτητες διευκρινίσεις από το ΥΠΠ και άλλους αρμόδιους φορείς.

Ευχαριστούμε και διατελούμε,

 

Με τιμή,

 

        Ο Πρόεδρος,                                          Ο Γ. Γραμματέας,

     Φίλιος Φυλακτού                                     Χάρης Χαραλάμπους

 

Κοιν: -     Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας

  • Κοινοβουλευτικά Κόμματα
  • Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού
  • Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης
  • Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Ειδικής Εκπαίδευσης (ΠΟ.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.)

    

Actions: E-mail | Permalink |