28

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔ

ΕΠΕΙΓΟΝ

Διευθυντές/Διευθύντριες             

Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και

Ειδικών Σχολείων

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ στη συνεδρία του στις 25 Μαΐου 2018 συζήτησε και αξιολόγησε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης, μετά την πρωτόγνωρη, πρωτοφανή αλλά την ίδια ώρα και αναίτια επίθεση του νεοδιοριζόμενου Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη σε βάρος του Κλάδου.

Επίθεση που ξεκίνησε με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός δεκάχρονου παιδιού. Την ίδια κιόλας μέρα που συνέβηκε το θλιβερό αυτό συμβάν, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης, άρχισε να ποδοπατεί την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, την ευσυνειδησία του, την εργατικότητά του, τον επαγγελματισμό του, την ευαισθησία, την αγάπη, τη φροντίδα και την έγνοια του για τα παιδιά και την ίδια ώρα να τσαλακώσει την αξιοπρέπειά του με απαξιωτικές και εμπρηστικές δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για πληρέστερη ενημέρωση επί όλων όσων έχουν επισυμβεί το τελευταίο διάστημα, σας παραπέμπουμε στο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε η ΠΟΕΔ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ.

Ιδιαίτερη αναφορά θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Το βαρύ ιστορικό της αλήθειας», με το οποίο καταρρίπτονται μέχρι κεραίας οι βαριές κατηγορίες του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη για, δήθεν, παρέμβαση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ στη διαδικασία της πρώτης διοικητικής έρευνας που διεξαγόταν στο σχολείο. Κατηγορίες που δεν αληθεύουν και ουδόλως ευσταθούν. Εξάλλου η διάπραξη ενός τέτοιου αδικήματος από πλευράς της ηγεσίας της ΠΟΕΔ θα συνιστούσε αξιόποινη εγκληματική ενέργεια. Ως εκ τούτου, η ΠΟΕΔ απαιτεί την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπρέπειας τόσο του εκπαιδευτικού κόσμου όσο και των εκπροσώπων του, των συνδικαλιστών, μέσα από την ανάκληση των σχετικών δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας που έχει κάνει σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔ απαιτεί να διεξαχθεί διοικητική έρευνα για την πιθανή διαρροή προσωπικών δεδομένων του συναδέλφου ο οποίος βρίσκεται, ήδη, σε διαδικασία πειθαρχικής έρευνας. Η ΠΟΕΔ, καλεί τόσο την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και την Επίτροπο Διοικήσεως να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που έχουν για την πλήρη διαλεύκανση του πιο πάνω ζητήματος. Ενός ζητήματος, που δικαίως, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στο σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, κατά πόσο τα προσωπικά δεδομένα του, που βρίσκονται στους Προσωπικούς του Φακέλους στο ΥΠΠ, ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαρρεύσουν ακόμη και αλλοιωμένα στη δημοσιότητα.

Το ΔΣ της Οργάνωσης στη συνεδρία του, αφού επαναβεβαίωσε τις ομόφωνες αποφάσεις που ανακοίνωσε στη δημοσιογραφική διάσκεψη το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018, αποφάσισε, επίσης, τα ακόλουθα :

  1. Να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του ΠτΔ, ζητώντας να έχει και συνάντηση μαζί του το συντομότερο.

  2. Να καταδικάσει με ανακοίνωση τις πρόσφατες απαράδεκτες ενέργειες και δηλώσεις του βουλευτή κ. Ευθύμιου Δίπλαρου.

  3. Η ΠΟΕΔ, δηλώνει πρόθυμη και πανέτοιμη, θα προχωρήσει αποκλειστικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, στη συζήτηση του κρίσιμου ζητήματος της Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία μας με μοναδικό σκοπό την κάλυψη των όποιων κενών, αδυναμιών, ασαφειών που ενδεχομένως υπάρχουν. Συζήτηση που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2018, και στην οποία θα πρέπει να αφιερωθεί ο απαιτούμενος χρόνος και σειρά συναντήσεων που οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνουν για ένα τόσο ευρύ και πολυδιάστατο ζήτημα.

  4. Η ΠΟΕΔ, τέλος, καλεί τα σχολεία να συνεχίσουν να οργανώνουν κανονικά όλες τις σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προβλέπονται από τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων και σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες και εγκυκλίους του ΥΠΠ καθώς και οποιεσδήποτε άλλες θα εκδοθούν μέχρι το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Αναφορικά με άλλα Προγράμματα και διάφορες εθελοντικές δράσεις είτε εντός είτε, κυρίως, εκτός του σχολικού χώρου (π.χ. συμμετοχή στο Πρόγραμμα για τα Ναυταθλήματα, Πρόγραμμα για τα Ολυμπιακά Αθλήμτα κ.ά.), ο Διδασκαλικός Σύλλογος, ως το ανώτατο συλλογικό όργανο σε μια σχολική μονάδα, καλείται να αποφασίσει τη διοργάνωση/συμμετοχή ή μη στη συγκεκριμένη ενδοσχολική ή εξωσχολική δραστηριότητα. Προτρέπονται οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του σχολείου τους, αλλά και όλα τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας που επιβάλλεται να διερευνηθούν. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ερωτήματα, απορίες, επιφυλάξεις κ.ά. τα σχολεία θα πρέπει να απευθύνονται στα αρμόδια υπηρεσιακά σώματα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,  και να ζητούν γραπτές απαντήσεις και οδηγίες.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια, αντίθετα αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται  μέχρι και σήμερα. Η Οργάνωση διαβεβαιώνει όλα τα μέλη της ότι μέσα από τον διάλογο που αρχίζει στις 29 Μαΐου 2018 για το κρίσιμο θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία, θα απαιτήσει να ξεκαθαριστούν και να διασαφηνιστούν όλα τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί και οι απορίες που φυσιολογικά εγείρονται το τελευταίο διάστημα. Επιδίωξή μας θα είναι, όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, Σεπτέμβριο του 2018, ο διάλογος να έχει ολοκληρωθεί και κυρίως να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις και τα μέτρα που θα θέσουν την Ασφάλεια και Υγεία στα σχολεία σε υψηλά επίπεδα πραγματικής ασφάλειας και υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες.

  1. Η Οργάνωση σε επικοινωνία που έχει με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης μεταφέρει προς τις Διευθύνσεις των σχολείων αλλά και προς τον/την κάθε συνάδελφο/ισσα την ετοιμότητα και προθυμία των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας, (των Πρώτων Λειτουργών Εκπαίδευσης και των Επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης) να βοηθήσουν τις σχολικές μονάδες σε οτιδήποτε χρειάζονται σε σχέση με τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

 

 

Actions: E-mail | Permalink |