05

Μεγάλη ανατροπή στην πορεία του διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελούν τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τους διορισμούς που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Παραμένουν άνεργοι δεκάδες εκπαιδευτικοί της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, το οποίο συνήλθε στις 3 Αυγούστου 2018, μελέτησε μεταξύ άλλων τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισίμων στην Εκπαίδευση και σημειώνει τα εξής:

  1. Παρά τα όσα δημόσια διαβεβαίωναν οι νυν και τέως Υπουργοί Παιδείας κ. Χαμπιαούρης και κ. Καδής ότι δεν θα μείνουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από όσους εργάζονταν πέρσι, δυστυχώς οι ανησυχίες που πολλές φορές είχαμε εκφράσει, έχουν επιβεβαιωθεί.
  2. Τα μέτρα για τον δήθεν εξορθολογισμό της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο (4 Ιουλίου 2018), έχουν αυξήσει δραματικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών που δεν θα διοριστούν φέτος και θα μείνουν άνεργοι. Στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 150 εκπαιδευτικούς. Αθροιστικά, οι εκπαιδευτικοί που θα μείνουν άνεργοι φέτος από όλες τις βαθμίδες είναι 300!
  3. Η διαδικασία διορισμού εκπαιδευτικών από τους δύο, πλέον, καταλόγους (Διοριστέων και Διορισίμων) έχει προκαλέσει επικίνδυνες στρεβλώσεις και τραγικές παραδοξότητες. Οι κυριότερες είναι το διαφορετικό καθεστώς εργοδότησης ανάμεσα στους δύο καταλόγους ως προς τη μισθοδοσία και ως προς την αναγνώριση υπηρεσίας των εκπαιδευτικών. Επιβάλλεται άμεση διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας.
  4. Οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εκκρεμούν ακόμα, αναφορικά με το καθεστώς Αορίστου Χρόνου, θα προσθέσουν σωρεία άλλων προβλημάτων και ανατροπών στο Νέο Σύστημα Διορισμών.

Η ΠΟΕΔ έμπρακτα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς που μένουν άνεργοι, θέτοντας ως πρώτιστο θέμα, στο τραπέζι του υπό εξέλιξη διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας, την ανάγκη για άμεση άρση της εν λόγω κατάφορης αδικίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |